19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, rudenia Domnului

 Sfântul Apostol Iuda, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos, a descins din regii David și Solomon, și a fost fiul Dreptului Iosif, Logodnicul Sfintei Fecioare Maria, de la prima sa soție. 


Sfântul Apostol Ioan Teologul scrie în Evanghelia sa, "Căci nici fraţii Lui nu credeau în El" (Ioan 7:5). Sfântul Teofilact, arhiepiscop al Bulgariei, explică acest pasaj. El spune că la începutul propăvăduirii pământene a Domnului Iisus Hristos, fiii lui Iosif, cu Iuda printre ei, nu au crezut în natura Sa divină. Tradiția spune că atunci când Sfântul Iosif s-a întors din Egipt, a început să-și împartă posesiunile fiilor lui. A vrut să-i dea o parte și lui Hristos Mântuitorul, născut miraculos din Sfânta Fecioara Maria, însă frații Lui s-au opus acestui lucru.                                                                     


19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, rudenia Domnului

Iuda a ajuns să creadă în Hristos Mântuitorul ca așteptatul Mesia, l-a urmat și a fost ales că unul din cei 12 Apostoli. Conștient de păcatul său, Apostolul Iuda s-a considerat nevrednic să fie numit fratele Domnului, și, în epistola sa, se numește pe el însuși numai ca fratele lui Iacob. 


Sfântul Apostol Iuda a avut și alte nume: Evanghelistul Matei îi spune "Tadeu"  (Matei 10:3), și la fel și Evanghelistul Marcu (Marcu 3:18), iar în Faptele Apostolilor este numit Barsaba (Fapte 15:22). Acest lucru era obișnuit în acea vreme. 


După Înălțarea Domnului Iisus Hristos, Sfântul Iuda a călătorit pentru a propăvădui Evanghelia. A răspândit credința în Hristos mai întâi în Iudeea, Galileea, Samaria și Idumaia, și apoi pe tărâmurile Arabiei, Siriei și Mesopotamiei. În cele din urmă, a ajuns la orașul Edesa. Acolo, a finalizat munca ce nu fusese terminată de predecesorul sau, Sfântul Tadeu, Apostol din cei 70 (21 august). Există o tradiție precum că Sfântul Iuda ar fi mers în Persia, unde și-a scris epistola sa în grecește. În această epistolă, este exprimat mult adevăr în puține cuvinte.


Epistola Sfântului Iuda vorbește despre Sfânta Treime, despre încarnarea Domnului Iisus Hristos, despre îngeri buni și răi, și despre înfricoșătoarea Judecată de Apoi. Apostolul îmboldește credincioșii să se apere față de impuritatea carnală, să fie sârguincioși în rugăciune, credință și dragoste, să-i convertească pe cei pierduți spre calea mântuirii și să se apere de învățăturile ereticilor. De asemeni, spune că nu este îndeajuns să fim numai convertiți la creștinism, ci că credința trebuie să fie demonstrată prin lucrări bune. 


Sfântul Apostol Iuda a murit ca un mucenic în preajma anului 80, în apropiere de muntele Ararat din Armenia, unde a fost răstignit și străpuns cu săgeți. 


18 iunie: Sfințîi Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul


19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, rudenia Domnului 19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, rudenia Domnului Reviewed by Diana Popescu on iunie 18, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.