21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian din Tars

 Sfântul Mucenic Iulian din Tars s-a născut în Diocezareea din provincia Cicilia. A fost fiul unui senator păgân, dar mama sa a fost creștină. După moartea soțului său, ea și Iulian s-au mutat la Tars, unde fiul său a fost botezat și crescut în spiritul pietății creștine. 


Când Iulian a împlinit 18 ani, împăratul Dioclețian (284-305) a început să persecute creștinii, emițând un decret conform căruia oricine trebuia să ofere sacrificii idolilor. Cine refuză să facă asta urma să fie torturat. Printre cei arestați a fost și Sfântul Iulian. El a fost adus în fața eparhului Marcian pentru a fi judecat și, o lungă perioadă de timp, a fost îndemnat să renunțe la Hristos. Nici amenințările, nici torturile, nici promisiunile de daruri și onoruri nu au putut să-l convingă să aducă sacrificii idolilor și să-l renege pe Hristos, Sfântul mărturisitor rămânând de neclintit în credința sa.      

                          

21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian din Tars

Un an întreg, mucenicul a fost dus prin orașele din Cicilia, fiind peste tot supus la interogatorii și torturi, după aceea fiind aruncat în temniță. Mama Sfântului Iulian și-a urmat fiul și s-a rugat ca Domnul să-l întărească. În orașul Egea, ea a rugat eparhul să o lase să-l viziteze în închisoare, chipurile pentru a-și convinge fiul să dea sacrificii idolilor. Atunci când s-a găsit cu el, a făcut, desigur, opusul. Și-a petrecut trei zile în temniță cu Sfântul Iulian, îndemnându-l să rămână puternic până la sfârșit. 


Din nou, Sfântul Iulian a fost condus înaintea eparhului. Gândind că mama să îl determinase să se supună edictului imperial, Marcian a atentat să o pună să aducă sacrificii, însă ea a continuat să-l mărturisească pe Iisus Hristos și a denunțat cu îndrăzneală politeismul. Marcian a ordonat să-i fie tăiate picioarele, de vreme ce-și urmase fiul din Tars. 


Apoi, Sfântul Iulian a fost pus într-un sac umplut cu nisip și șerpi veninoși, și aruncat, după aceea, în mare. Trupul mucenicului a fost purtat de valuri până pe malul Alexandriei. Acolo, corpul i-a fost îngropat de un creștin pios. Moartea Sfântului Iulian a avut loc în preajma anului 305. 


Sfântul Ioan Gură de Aur l-a onorat pe Sfântul Iulian cu un panegiric, și fragmente din moaște Sfântului se găsesc în mănăstirile Pantokrator și Sfântul Pantelimon de pe muntele Athos. 


20 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor


21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian din Tars 21 iunie: Sfântul Mucenic Iulian din Tars Reviewed by Diana Popescu on iunie 20, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.