Mitul lui Adonis
În mitologia grecească, Adonis a fost un tânăr extrem de arătos, care a murit și a fost renăscut. Precum multe alte personaje mitologice care sunt înviate, Adonis a devenit asociat cu ciclul anual al anotimpurilor, în care vegetația moare toamna și crește din nou primăvara. Echivalentul lui Adonis în mitologia Orientului Apropiat a fost zeul Tammuz.
Potrivit mitului, Adonis a fost fiul lui Myrrha și a tatălui ei, Theias, regele Asiriei. Copilașul Adonis era atât de atrăgător încât Afrodita (Venus), zeița dragostei, s-a îndrăgostit de el. Afrodita l-a ascuns într-un cufăr și i l-a dat Persefonei (Persephone), zeița lumii subpământene, pentru a-l ține în siguranță. Când Persefona l-a văzut pe Adonis, s-a îndrăgostit și ea de acesta, și a refuzat să-l înapoieze Afroditei.
Zeus a pus capăt disputei poruncind ca Adonis să-și împartă timpul între cele două zeițe. În timpul primăverii și verii, perioada fertilitățîi și înrodirii, Adonis stătea cu Afrodita, iar în decursul toamnei și iernii, perioada aridității și morții, cu Persefona.
Lui Adonis îi plăcea să vâneze. Într-o zi, când era la vânătoare, în timpul rezervat Afroditei, a fost omorât de un porc mistreț. În unele legende, se zice că mistrețul era Hefaistos (Hephaestus / Vulcan), soțul Afroditei, deghizat, sau Ares, zeul războiului și iubitul gelos al Afroditei. În locul unde s-a scurs sângele lui Adonis pe pământ, au apărut anemonele, frumoasele flori roșii.
În fiecare an, în Grecia, veneratorii lui Adonis, îndeosebi femei, sărbătoreau renașterea lui plantând "grădini ale lui Adonis" pentru festivalurile ce aveau loc în onoarea sa. Zeul a devenit un simbol al frumuseții masculine și, chiar și în zilele noastre, un tânăr arătos este numit uneori Adonis.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu