1 august: Scoaterea Sfintei Cruci
Originea acestei sărbători este explicată în horologionul grecesc din anul 1897: "Din cauza bolilor ce apăreau în timpul lunii august, în Constantinopol se obișnuia să se poarte Sfânta Cruce în procesiune în ora pentru sfințirea sa și pentru a se destrăma orice boală din el".
În ajun (31 iulie), Crucea era scoasă din trezoreria imperială și amplasată pe Sfânta Masă a marii biserici Hagia Sofia (care este dedicată lui Hristos, Înțelepciunea lui Dumnezeu). De la 1 august până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, exista o procesiune prin întreg orașul și, apoi, Sfânta Cruce era așezată într-un loc în care toți oamenii i se puteau închina.
Scoaterea Sfintei Cruci este prima din cele trei sărbători ale Mântuitorului din august. Cea de-a doua este Schimbarea la Față (6 august), iar a treia sărbătoare este a icoanei făcute fără mâini omenești (16 august).
Se spune că Sfânta Cruce eliberează de durere și suferință, și vindecă maladii foarte vătămătoare. Ea eliberează sufletele bolnave de orice formă de agonie, izvorând o mare de tămăduiri miraculoase asupra celor care i se închină și îi venerează imaginea cu credință, respect și pietate.
31 iulie: Sfântul și Dreptul Evdochim
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu