12 iulie: Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie

 Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie s-au născut în satul Kalipi, din apropiere de Ancira, și au suferit în vremea persecuției împotriva creștinilor inițiate de împăratul Traian (98-117). Mai întâi a fost arestat Sfântul Proclu. Adus în fața guvernatorului Maximus, el și-a mărturisit neînfricat credința în Hristos. Guvernatorul a decis să-l silească să se supună împăratului și să ofere sacrificii zeilor păgâni. 


În decursul torturilor, mucenicul i-a prezis lui Maximus că, în curând, îl va mărturisi pe Hristos ca adevăratul Dumnezeu. Sfântul a fost legat de  carul guvernatorului și  forțat să alerge după acesta, îndreptându-se spre satul Kalipi. Epuizat, Sfântul Proclu s-a rugat ca Domnul să oprească acel car. Prin puterea lui Dumnezeu, carul s-a oprit și nu a putut fi mișcat prin nici un mijloc. Demnitarul stând în el a înlemnit. Mucenicul i-a zis că va rămâne nemișcat până când va semna un document cu o mărturisire a lui Hristos.                                                                                   

12 iulie: Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie


Umilit, păgânul s-a răzbunat crunt pe Sfântul Proclu. A poruncit ca acesta să fie dus în afară satului, legat de un stâlp și străpuns cu săgeți. Soldații care l-au dus la execuție i-au spus să renunțe la credința sa și să-și salveze astfel viața, dar Sfântul le-a replicat că ei trebuie să-și urmeze ordinile.


Pe drumul lor către locul execuției, s-au întâlnit cu Ilarion, nepotul Sfântului Proclu, care, cu lacrimi în ochi, și-a îmbrățișat unchiul și, de asemeni, a mărturisit că era și el creștin. Soldații l-au prins și l-au aruncat în temniță. Sfântul mucenic Proclu s-a rugat pentru schingiuitorii săi și și-a dat viața sub o ploaie de săgeți. 


Sfântul Ilarion a fost dus la judecată și, cu același curaj ca și Sfântul Proclu, a recunoscut că este creștin.  După ce a fost torturat, a fost condamnat la moarte. A fost legat la mâini și târât de picioare prin sat, rănit și însângerat, și decapitat la trei zile după moartea unchiului său, Sfântul mucenic Proclu. Creștinii i-au îngropat împreună, în același mormânt. 


11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia


12 iulie: Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie 12 iulie: Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie Reviewed by Diana Popescu on iulie 11, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.