17 iulie: Sfânta Mare Muceniță Marina

 Sfânta Mare Muceniță Marina s-a născut în familia unui preot păgân din Antiohia, în centrul provinciei Pisidea din Asia Mică. A fost crescută de o doică înțeleaptă care trăia pe un domeniu deținut de Marina și care a murit acolo când Sfânta era încă o copilă. De la acea doică sau de la un om sfânt a lui Dumnezeu, Marina a învățat baza creștinismului pe la vârsta de 12 ani. 


După ce a auzit povestea conceperii și nașterii lui Iisus Hristos de către Sfânta Maică a Domnului, credința Marinei în Dumnezeul creștin a fost întărită și a dorit să renunțe la ispitele lumești. A hotărât să nu se mărite niciodată, în ciuda faptului că era atrasă de atenția bărbaților, vrând să devină mireasa lui Hristos. 


Olimbrie, guvernatorul imperial al acelei regiuni, era fascinat de frumusețea Marinei și voia să se căsătorească cu ea. Sfânta nu  a ascuns că era creștină.  Apoi, conducătorul a dat-o în grija unei femei nobile, sperând că aceasta o va convinge pe fată să-l renege pe Hristos. După aceea, Olimbrie i-a propus să se căsătorească cu el în public, în centrul orașului, de pe podiumul prefectului, însă Sfânta Marina a rămas de neclintit în refuzul său.  

                                                             

17 iulie: Sfânta Mare Muceniță Marina

Tentațiile acestei vieți, ce-i promiteau fericire și noroc, au fost imediat înlocuite de suferințe. Forțele exterioare o făcuseră  să  să înfrângă suferința fizică, ispitind-o să pună acapăt durerii cu prețul apostaziei, însă mucenița s-a focalizat în rugăciuni către Domnul. A înfruntat cu bravură torturi crude, a fost bătută cu bâte, trupul ei a fost sfâșiat cu cârlige de fier, i s-au bătut cuie în corp și a fost arsă în foc.


Cu toate astea, al doilea nivel de tentație nu a epuizat-o pe Sfântă. Sursa celui de -al treilea nivel de încercare a fost însuși Satana, al cărui impuls ucigaș a fost, de asemeni, întreit.

 

Diavolul i-a apărut Sfintei în închisoare în noaptea de după prima zi de tortură, când se ruga cu mâinile în forma unei cruci. Se spune că Marina i-a cerut Domnului:

"Să văd Dușmanul omenirii luptând împotriva mea. Lasă-l să vină față în față cu mine. Tu ești Judecătorul și Conducătorul viilor și morților, așa că judecă între mine și diavol. Eliberează-mă de pierzanie. Ajută să-l înfrâng, trimite-l pe Satana în iad prin puterea ta invincibilă".


Luînd forma șarpelui (dragonului), Satana a devorat captiva. Dar, Marina a fost în stare să se roage în burta lui,  a făcut semnul crucii în pântecele lui, care a despicat în două șarpele. Încă o dată, aflată pe podeaua închisorii, Marina l-a văzut într-un colțal închisorii pe Satana, care a început să o atace.


Ceea  ce o deosebește pe marea muceniță de alte sfinte fecioare, și chiar de sfinți bărbați, este că ea a dat dovadă de o  mare tărie fizică în confruntarea cu Satana. După ce s-a angajat în lupta cu el,  Sfânta Marina a continuat să se roage. Văzând un ciocan de cupru în temniță, ea l-a apucat și a început să-i dea cu acesta în cap lui Satana. Țînându-l de coarne și călcând peste gâtul lui, i-a spus " Pleacă de la mine, nelegiuitule!"


După aceea, cerurile s-au deschis și trupul muceniței a fost vindecat de rănile din ziua anterioară. Un glas de deasupra a încurajat-o,  îmboldind-o să nu-i fie teamă de nimic.


Însă Diavolul a făcut a treia tentativă de a ucide fata. Sub aparenta lui  sinceritate, a povestit despre atrocitățile sale și a atentat s-o atragă către acele păcate cărora Sfânta li se opunea. Dar Marina, l-a învins pe părintele minciunilor, făcând semnul crucii asupra lui. Abisul l-a  înghițit pe Satana și Sfânta și-a petrecut restul nopții în rugăciuni de mulțumire, până în ziua în care a început bătălia sa finală.


Eparhul din oraș a încercat iarăși să înfrângă rezistență Sfintei fecioare prin tortură. Mucenița a fost agățată de un copac, arsă cu foc, și cufundată într-un butoi cu apă care a devenit sfântul ei botez. Dintr-o dată, pe când era în apă, a strălucit o lumină și un porumbel alb ca zăpadă, a pogorât asupra sa, cu o cunună de aur în ciocul său.


Uluită, mulțimea a început să-l laude pe Dumnezeu, toți oamenii s-au declarat a fi creștini, iar guvernatorul i-a executat. În aceeași zi, împreună cu mucenița de 15 ani a lui Hristos, Marina, au fost decapitați 15.000 oameni. Acest lucru s-a întâmplat în anul 304.


16 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Atinoghen cu cei zece ucenici ai lui


17 iulie: Sfânta Mare Muceniță Marina 17 iulie: Sfânta Mare Muceniță Marina Reviewed by Diana Popescu on iulie 16, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.