18 iulie: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum

 Sfântul mucenic Emilian, slav de origine, a suferit pentru Hristos în timpul domniei împăratului Iulian Apostatul (361-363). Iulian a vrut să reinstaureze cultul zeilor păgâni în întreg imperiul roman, și a emis un edict prin care creștinii care nu onorau idolii săi urmau să fie condamnați la moarte. 


Sfântul Emilian a trăit în orașul trac Durostorum de pe malul Dunării. Edictul imperial a fost citit în piața orașului, însă localnicii au declarat că nu se află creștini acolo. 


Sfântul Emilian era sclavul unui idolatru crud și fanatic, și era, în secret, creștin. Potrivit unor surse, era fiul unui ofițer local pe nume Sebastian. Când tatăl a auzit că Emilian credea în Hristos, a fost atât de mâniat încât l-a insultat cu cuvinte vulgare și l-a biciuit. A subliniat că se putea aștepta la lucruri și mai rele dacă rămânea creștin.      

                                       

18 iulie: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum

                                                   

În loc să fie intimidat de aceste amenințări, ele i-au întărit credința lui Emilian în Hristos. A doua zi, s-a dus într-un templu păgân și a zdrobit statuile de acolo cu un ciocan.


O gloată furioasă a început să bată un anumit creștin care trecea prin zonă. Sfântul Emilian  a strigat să nu i se facă rău acelui om nevinovat, întrucât el era cel care făcuse distrugeri în templul păgân. 


Sfântul a fost prins și adus la guvernator pentru a fi judecat. Emilian nu a vrut să-l renege pe Hristos. "El este Domnul meu, și nu mă voi lepăda niciodată de El", a exclamat mucenicul. Guvernatorul a poruncit ca Sfântul Emilian să fie bătut fără  milă și, apoi, să fie ars de viu. Nu a pierit când a fost aruncat în foc dar, în schimb, flăcările au omorât mulți păgâni care se aflau de față. Când focul s-a stins, Sfântul Emilian, întins pe pământ, și-a dat sufletul Domnului.Soția unui conducător păgân, care era în taină creștină, a adunat moaștele Sfântului și le-a îngropat. Mai târziu, la Constantinopol s-a înălțat o biserică dedicată Sfântului Emilian, în care au fost mutate moaștele sale.                           


    17 iulie: Sfânta Mare Muceniță Marina        


18 iulie: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum 18 iulie: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum Reviewed by Diana Popescu on iulie 17, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.