2 iulie: Sfântul Ierarh Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului

 Sfântul Ierarh Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului,a ocupat tronul sfântului oraș între anii 420 și 458. În decursul acestei perioade, mari clarvăzători ai bisericii au iluminat lumea: Sfântul Eutimie cel Mare (20 ianarie), Sfântul Simeon Stâlpnicul (1 septembrie), Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan (4 martie), și mulți alții. 


Sfântul Iuvenalie a fost partener de discuție cu Sfântul Eutimie cel Mare. În timpul serviciului arhipastoral al Sfântului Iuvenalie, biserica a fost tulburată de periculoase învățături false, cărora li s-a opus cu zel, protejând credincioșii lui Hristos.                                                    


Al Treilea Sinod Ecumenic a fost convocat la Efes, în anul 431. Acesta a condamnat erezia lui Nestorius, care era opusă învățăturilor ortodoxe despre natura divină a lui Iisus Hristos. Sfântul Chiril din Alexandria (9 iunie) a prezidat acest Sinod și, printre colegii săi având aceeași părere a fost ierarhul Juvenalie.     

                    


În anul 451, al Patrulea Sinod Ecumenic s-a desfășurat în orașul Calcedonia. Acesta a condamnat erezia eutehiană, care a pretins că natura umană a lui Hristos a fost complet absorbită de natura sa divină. Sfinții părinți, printre ei și Sfântul Iuvenalie, au condamnat erezia lui Eutihie și au afirmat doctrina uniunii celor două naturi în Domnul Iisus Hristos, divină și umană, fără separare și fără amestec. Ereticii, oricum, au continuat să deruteze mințile creștinilor. 


În fruntea ereticilor se află Teodosie, care locuia în Ierusalim și care câștigase avantaje de la Evdochia, văduva împăratului Teodosie cel Tânăr, ce trăia și ea în Ierusalim. El i-a cerut patriarhului Iuvenalie să repudieze Sinodul din Calcedonia, adică să renunțe la doctrina creștină a celor două naturi din Hristos.


Sfântul Iuvenalie nu a fost de acord să fie adept al falsității, și a mărturisit cu bravură doctrina din Calcedonia în fața ereticilor. Teodosie și aderenții lui l-au îndepărtat apoi pe Sfântul Iuvenalie din scaunul sau patriarhal. Sfântul s-a dus la Constantinopol, la patriarhul Anatolie (3 iulie) și la împăratul Marcian. Ereticul Teodosie, sub patronajul lui Evdochia, a ocupat tronul patriarhal al Palestinei, dar numai pentru două luni. Împăratul Marcian, care avea un mare respect pentru Sfântul Iuvenal, l-a numit iarăși în tronul de ierarh, așa că Sfântul mărturisitor s-a întors la Ierusalim. 


Sfântul Iuvenalie a făcut multe eforturi pentru a reinstaura pacea bisericii. La sugestia Sfântului Simon Stâlpnicul, împărăteasa Evdochia s-a pocăit înaintea Sfântului Iuvenalie și a revenit la comunicarea cu ortodoxia. O mare parte din credincioșii din Ierusalim, care fusese rătăcită de eretici, a urmat-o. După învingerea ereziilor temporare și stabilirea uniunii minților credincioase, patriarhul Iuvenalie s-a odihnit în pace după ce a slujit 38 de ani ca ierarh. 


1 iulie: Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma


2 iulie: Sfântul Ierarh Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului 2 iulie: Sfântul Ierarh Iuvenalie, Patriarhul Ierusalimului Reviewed by Diana Popescu on iulie 01, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.