20 iulie: Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul

 Sfântul Ilie este unul dintre cei mai mari proroci și primul dedicat virginității din Vechiul Testament. S-a născut în Tesve din Galaad, în tribul levit cu 900 de ani înainte de încarnarea Cuvântului lui Dumnezeu.


Sfântul Epifanie din Cipru relata următoarele despre nașterea prorocului Ilie: "Când s-a născut Ilie, tatăl său, Sovac, a zărit într-o viziune îngeri ai lui Dumnezeu în jurul său. Ei l-au înfășat cu foc și l-au hrănit cu flăcări". Numele Ilie ("puterea Domnului") dat copilului i-a definit întreaga viață. Încă din anii tinereții, s-a dedicat lui Dumnezeu, și-a făcut sălaș în sălbăticie și și-a petrecut toată viața într-o postire strictă, meditație și rugăciune. Chemat la slujba profetică, care l-a pus în conflict cu regele israelit Ahab, prorocul a devenit un ardent adept al adevăratei credințe și pietăți.


În acea vreme, națiunea israelită se îndepărtase de credința părinților săi, îl abandonase pe Dumnezeu și venera idoli păgâni, o venerare ce fusese introdusă de păcătosul rege Ieroboam. Izabela, soția regelui Ahab, era devotată adorării idolilor. Ea și-a convins soțul să construiască un templu pentru zeul păgân Baal, care i-a făcut pe mulți israeliti să întoarcă spatele adevăratului Dumnezeu. Prorocul Ilie i-a spus regelui că, drept pedeapsă pentru asta, nu va mai fi nici ploaie, nici rouă pe pământ, și că seceta va înceta numai prin rugăciunile sale. Într-adevăr, lumea lui Ilie a devenit ca o torță. Cerurile au rămas închise trei ani și jumătate, și au fost secetă și foamete peste tot pământul.             


20 iulie: Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul


                                                      În acest timp de restriște, Domnul l-a trimis pe Ilie într-o peșteră, departe de Iordan.Aici a fost hrănit miraculos de corbi. Când râul Chorrath (Kerrith) s-a uscat, Domnul l-a trimis pe Sfântul Ilie la Sarepta Sidonului, la o văduvă săracă care suferea de foame împreună cu copiii ei, așteptând moartea prin înfometare. La cererea prorocului, aceasta i-a pregătit o pâine din ultima măsură de făină și uleiul ce-i mai rămăsese. Prin rugăciunea prorocului Ilie, pâinea și uleiul nu au mai lipsit din casa văduvei pe toată durata foametei. Prin puterea rugăciunii sale, prorocul a făcut o altă minune, readucând la viață fiul mort al văduvei. 


La sfârșitul secetei, Domnul Milostiv l-a trimis pe Ilie să apară în fața regelui Ahab și să-i promită că va aduce ploaie pe pământ. Prorocul i-a spus regelui să poruncească întregului Israel să se adune pe muntele Carmel, împreună cu preoții lui Baal. Când națiunea s-a adunat, prorocul Ilie a propus să se clădească două altare de sacrificiu: unul pentru preoții lui Baal și un altul pentru el însuși, care-l slujea pe adevăratul Dumnezeu. 


Prorocul Ilie le-a zis preoților să-și cheme zeii pentru a nimici cu foc animalele de sacrificiu, și că își va chema și el Dumnezeul. Oricine era cel dintâi care trimitea focul urma să fie recunoscut că adevăratul Dumnezeu. Profeții lui Baal și-au chemat idolul de dimineață până seară, însă cerurile au rămas tăcute. Către seară, Sfântul proroc Ilie a clădit altarul său de sacrificiu cu 12 pietre, numărul de triburi ale lui Israel. A pus sacrificiul pe lemn, a poruncit să se sape un șanț în jurul altarului, și să se îmbibe cu apă sacrificiul și lemnul. Când șanțul a fost plin cu apă, prorocul s-a întors spre Dumnezeu în rugăciune. Prin rugăciunea sa, a venit foc din ceruri și a mistuit sacrificiul, lemnul și chiar apa. Oamenii au căzut la pământ, strigând, "Cu adevărat Domnul este Dumnezeu!" Apoi, Sfântul Ilie a pus ca preoții păgâni să fie omorâți și a început să se roage pentru ploaie. Prin rugăciunea sa, cerurile s-au deschis și a căzut o ploaie abundentă, ce a îmbibat pământul uscat. 


Regele Ahab și-a recunoscut greșeala și s-a căit, însă soția sa, Izabela, a amenințat că-l va ucide pe prorocul lui Dumnezeu. Ilie a fugit în regatul Iuda și, îndurerat de eșecul său de a eradica venerarea idolilor, i-a cerut lui Dumnezeu să-l lase să moară. Un înger al Domnului a venit înaintea sa, l-a întărit cu hrană și i-a poruncit să plece într-o lungă călătorie. Prorocul Ilie a mers 40 de zile și nopți, și a ajuns la muntele Horeb, unde s-a adăpostit într-o peșteră. 


Domnul i-a zis lui Ilie că a două zi va sta în prezența lui. A venit un vânt puternic, care a sfărâmat stâncile de pe munte, apoi un cutremur, după aceea un foc, dar Domnul nu a fost în acestea. Domnul a fost într-o briză blândă. El a revelat prorocului că va păstra 7.000 de servitori credincioși care nu-l veneraseră pe Baal. 


Mai târziu, Domnul i-a poruncit lui Ilie să-l ungă pe Elisei în slujba profetică, datorită zelului său fervent pentru Slava lui Dumnezeu. Prorocul Ilie a fost luat în viață la ceruri într-un car de flăcări. Prorocul Elisei a primit mantia lui Ilie și dublul spiritului său de prorocire. 


Potrivit tradiției sfintei biserici, Ilie va fi Inaintemergătorul celei de-a doua veniri a lui Hristos. El va proclama adevărurile lui Hristos, va îmboldi spre pocăință și va fi ucis de Antihrist. Acesta va fi un semn al sfârșitului lumii. 


19 iulie: Sfânta Cuvioasă Macrina, sora Sfântului Vasile cel Mare


20 iulie: Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul 20 iulie: Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul Reviewed by Diana Popescu on iulie 19, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.