21 iulie: Sfântul Proroc Iezechiel
Sfântul Proroc Iezechiel a trăit în secolul al VI-lea înainte de Hristos. S-a născut în orașul Sarir, descinzând din tribul lui Levi, ca fiu al preotului Buzi, și a fost și el preot. Ezechiel a fost dus forțat la Babilon când avea 25 de ani, împreună cu regele Iechoniah al II-lea și mulți alți evrei, în timpul celei de-a două invazii a Ierusalimului de către regele Nabucodonosor.
Prorocul Ezechiel a trăit în captivitate pe malul râului Chebar din Chaldeia. La vârsta de 30 de ani, a avut o viziune a viitorului națiunii israelite și a întregii omeniri. Prorocul a văzut un nor strălucitor cu foc fulgerând în continuu și, în mijlocul focului, aramă învăpăiată. De asemeni, a zărit patru creaturi vii, în formă de oameni, dar cu patru fețe (Iezechiel 1:6). Fiecare avea fața unui om înainte, fața unui leu la dreapta, fața unui bou la stânga, și față unui vultur la spate (Iezechiel 1:10). Era o roată la fiecare din cele patru fețe, iar obăda fiecărei roți era plină de ochi.
Deasupa capetelor făpturilor părea să fie un fel de firmament, strălucind precum cristalul. Deasupra firmamentului era ceva asemănător cu un tron, părând să lucească precum safirul. Pe tron era cineva cu o formă omenească, în jurul căruia era un curcubeu (Iezechiel 1:4-28).
Potrivit explicației Părinților bisericii, asemănătorul uman de pe tronul de safir prefigurează încarnarea Fiului lui Dumnezeu din Maica Domnului, Fecioara Maria, care este tronul viu al lui Dumnezeu. Cele patru făpturi sunt simboluri ale celor patru evangheliști: un om (Sfântul Matei), un leu (Sfântul Marcu), un bou (Sfântul Luca) și un vultur (Sfântul Ioan). Roata cu mulți ochi este menită să sugereze împărtășirea luminii cu toate națiunile de pe pământ.
În decursul acestei viziuni, Sfântul proroc a căzut la pământ din cauza fricii, însă glasul lui Dumnezeu i-a poruncit să se ridice în picioare. I s-a spus că Domnul îl trimitea să propăvăduiască națiunii lui Israel. Acesta a fost începutul misiunii profetice a lui Iezechiel.
Prorocul a anunțat oamenilor lui Israel, ținuți în captivitate în Babilon, necazurile cu care se vor confrunta pentru că nu rămăseseră credincioși lui Dumnezeu. Sfântul Iezechiel a proclamat, totodată, o vreme mai bună pentru conaționalii săi, și a prezis întoarcerea lor din Babilon și refacerea Templului din Ierusalim.
Există două elemente semnificative în viziunea prorocului: vederea tronului Domnului plin de slavă (Iezechiel 44:1-10) și cea a oaselor din vale, cărora Duhul lui Dumnezeu le dă o nouă viață (Iezechiel 37:1-14). Viziunea templului a fost o misterioasă anticipare a omenirii eliberate de lucrarea Dușmanului și clădirea bisericii lui Hristos prin actul răscumpărător al Fiului lui Dumnezeu încarnat în Maica Domnului. Descrierea lui Iezechiel a porții închise din Sfântul Locaș, prin care Domnul va intra (Iezechiel 44:2), este o prorocire a Fecioarei dându-i natere lui Hristos și rămânând, totuși, fecioară. Viziunea oaselor uscate a prefigurat învierea universală a morților și nouă viață eternă dăruită de Iisus Hristos.
Sfântul proroc Iezechiel a primit de la Domnul darul facerii de minuni. Asemeni lui Moise, el a despărțit apele râului Chebar și evreii au ajuns pe malul celălalt, scăpând de urmărirea caldeenilor. Într-o perioadă de foamete, prorocul a cerut lui Dumnezeu înmulțirea hranei pentru cei înfometați.
Sfântul Iezechiel a fost condamnat la moarte pentru că denunțase un anumit prinț evreu că era idolatru. Legat de cai sălbatici, a fost sfâșiat în bucăți. Evreii pioși au adunat trupul prorocului și l-au îngropat pe câmpul Maur, în mormântul lui Sim și Artaxad, străbunicii lui Avram, nu departe de Bagdad.
20 iulie: Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu