26 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae

 Sfinții Mucenici Ermolae, Ermip și Ermocrat, au fost printre cei mai puternici care au rămas în viață după ce 20.000 de creștini au fost arși de vii într-o biserică din Nicomedia, în anul 303 (28 decembrie), la ordinul împăratului Maximinian (284-305). Cei trei au trăit în locuri îndepărtate și nu au încetat să propăvăduiască creștinismul păgânilor. 


Tânărul păgân numit Pantoleon (Marele mucenic Pantelimon, 27 iulie), trecea adeseori pe lângă casa în care se ascunsese Sfântul Ermolae. Odată, s-a întâmplat ca Sfântul Pantelimon să-l întâlnească pe tânăr și acesta i-a cerut să se oprească la casa lui. Din acea zi, Pantelimon l-a vizitat zilnic pe Sfântul Ermolae, și a primit de la acesta sfântul botez.   

                                                   

26 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae

Când a avut loc judecata Sfântului Mucenic Pantelimon, Sfinții Ermolae, Ermip și și Ermocrat au fost, de asemeni, arestați. Domnul Iisus Hristos i-a apărut Sfântului Ermolae într-o seară și i-a revelat că în următoarea zi o să sufere pentru El și o să primească o cununa de mucenic.


Sfinții Ermip și Ermocrat au fost aduși la judecată după Sfântul Ermolae. Tuturor li s-a dat "șansa" să îl renege pe Hristos și să ofere sacrificii idolilor. Însă, ei au refuzat cu hotărâre și și-au mărturisit credința în Domnul Iisus Hristos, și s-au pregătit cu bucurie să moară pentru El. 


Păgânii au început să-i amenințe cu torturi și cu moartea. Dintr-o dată, s-a petrecut un cutremur foarte puternic, iar idolii și templele păgâne s-au dărâmat și sfărâmat. Acest lucru i-a  fost raportat împăratului. Furios, Maximinian a poruncit ca Sfinții mucenici să fie torturați și condamnați la moarte. Indurând cu bravură toate chinurile, Sfinții mucenici Ermoale, Ermip și Ermocrat au fost decapitați în preajma anului 305. 


25 iulie: Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu


26 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae 26 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae Reviewed by Diana Popescu on iulie 25, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.