29 iulie: Sfântul Mucenic Calinic

 Sfântul Mucenic Calinic, născut în Cicilia, a fost crescut din copilărie în credința creștină. Preocupat de faptul că mulți oameni, îndrumați greșit, ar putea pieri pe vecie întrucât venerau idoli, a mers prin orașe și sate pentru a-l proclama pe Iisus Hristos și învățăturile Lui păgânilor, și, cu Cuvântul lui Dumnezeu, a convertit numeroși la creștinism. 


În orașul galatian Ancira, Sfântul mărturisitor a fost arestat și dus la judecată în fața unui guvernator pe nume Sacerdon, un persecutor crunt al creștinilor. Guvernatorul, amenințându-l cu torturi și moartea, i-a poruncit Sfântului să ofere sacrificii idolilor. Acesta a declarat că nu -i este frică de mucenicie, întrucât oricine crede în Hristos primește de la El putere în calvaruri și, prin moarte, moștenește o eternă viață binecuvântată.      

                                                                                     

29 iulie: Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul a fost bătut cu cruzime cu biciuri din piele de bou și i s-a sfâșiat trupul cu cârlige din fier, dar el a îndurat totul cu răbdare și stoicism. Acest lucru i-a stârnit o și mai mare mânie lui Sacerdon, care a ordonat să se pună în picioarele Sfântului sandale cu cuie ascuțite în tălpi, și acesta să fie dus, bătut cu biciul, la orașul Gangra, pentru a fi ars.


Drumul într-acolo a fost anevoios, și soldații care-l duceau pe condamnat au fost slăbiți din cauza setei. Disperați, au început să-l implore pe Sfânt să se roage Domnului pentru apă. Făcându-i-se milă de schingiuitorii săi, Calinic, cu ajutorul lui Dumnezeu, a determinat ca un miraculos izvor cu apă să țâșnească dintr-o piatră. Uluiți, soldații au fost plini de compătimire față de salvatorul lor și au vrut să-l elibereze. Frica de execuție i-a făcut însă să continue să-l mâne mai departe. La Granga, Sfântul Calinic a dat bucuros mulțumiri Domnului, care ii dăruise cununa de mucenicie. A mers în mijlocul flăcărilor și și-a dat sufletul lui Dumnezeu. Trupul său, rămas nevătămat, a fost îngropat cu respect de către credincioși. 


28 iulie: Sfințîi Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena


29 iulie: Sfântul Mucenic Calinic 29 iulie: Sfântul Mucenic Calinic Reviewed by Diana Popescu on iulie 28, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.