30 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei

 Comemorat pe 30 iulie în biserica ortodoxă, , Sfântul episcop Valentin este sărbătorit pe 14 februarie în biserica catolică într-o zi ce marchează Ziua Îndrăgostiților în Occident. Sfântul Valentin a fost episcop în Umbria (Italia), în orașul Interamna. El a primit de la Dumnezeu darul de a vindeca diferite boli.


În acel timp, trei păgâni, Procul, Efeb și Apolonie, au venit de la Atena la Roma pentru studii. Ei și-au găsit un tutore numit Craton, și au locuit în casa sa. Fiul lui Craton, Cherimon, s-a îmbolnăvit grav, coloana sa vertebrală fiind atât de contorsionată încât capul lui stătea îndoit către genunchi. Craton i-a cerut epicopului să-i ajute fiul bolnav.      

                                                   

30 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei

Sfântul Valentin a intrat în camera copilului și s-a rugat fervent toată noaptea. Când a venit dimineața, părinții, fericiți, și-au văzut fiul tămăduit. Au crezut în Hristos și au fost botezați împreună cu toți cei din gospodăria lor. 


Elevii lui Craton, Procul, Efeb și Apolonie, au fost, de asemeni, botezați, și au devenit ucenici devotați ai Sfântului Valentin. Faima episcopului s-a răspândit repede, și mulți s-au convertit la creștinism. Printre ei a fost fiul prefectului, Abundius, care a mărturisit deschis că era creștin. Această faptă a fost îndrăzneață pe atunci, întrucât păgânismul era preponderent, iar creștinii erau persecutați. 


Furia prefectului și a altori conducători ai orașului s-a revărsat asupra episcopului Valentin, invățătorul tinerilor. I-au cerut lui Valentin să renunțe la Hristos și să se închine idolilor.


După o îndelungată tortură, a fost aruncat în închisoare, unde adepțîi săi l-au vizitat. Aflând asta, prefectul a ordonat ca Sfântul Valentin să fie scos din temniță și decapitat. Ucenicii lui i-au luat trupul și l-au dus în afara orașului și l-au îngropat. 


Atât credincioșîi, cât și păgânii erau atât de atrași de Sfântul Valentin, încât au convertit mulți idolatri la adevărata credință. Când autoritățile au auzit despre acest lucru, i-au căutat și i-au închis în temniță. Temându-se că oamenii ii vor elibera de acolo, călăii i-au decapitat în timpul nopții. 


Abundius, știind că prietenii lui fuseseră duși l-a închisoare, s-a grăbit să-i viziteze, dar a descperit că li se tăiaseră deja capetele. Le-a îngropat trupurile în apropierea Sfântului episcop Valentin. 


29 iulie: Sfântul Mucenic Calinic


30 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei 30 iulie: Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei Reviewed by Diana Popescu on iulie 29, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.