6 iulie: Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare
Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare (anul circa 429) a fost un călugăr solitar, dedicat ascetismului în deșertul egiptean, într-o peșteră sfințită lucrările de rugăciune ale predesorului său, Sfântul Antonie cel Mare (17 ianuarie). După 60 de ani de muncă în deșert, Sfântul Sisoe a primit darul facerii de minuni, astfel încât, prin rugăciunile sale, a readus odată la viață un copil mort.
Extrem de strict cu el însuși, Ava Sidoe a fost foarte milostiv și compansionat față de alții, și a primit pe oricine la el cu dragoste. Acei care au vizitat Sfântul au învățat mai presus de toate umilința. Când unul dintre călugări a întrebat cum putea ajunge la o stare continuă de amintire a lui Dumnezeu, Sfântul Sisoe a remarcat, "Acesta nu este mare lucru, fiul meu, ci este munca să te vezi pe tine însuți ca inferior oricui altcineva. Asta duce la darul umilinței". Întrebat de călugări dacă este suficient să facă pocăință atunci când un frate păcătuiește, Ava Sisoe a zis, "Am încredere în miluința lui Dumnezeu că dacă un astfel de om se pocăiește din toată inima sa, atunci Dumnezeu îi va accepta pocăința in trei zile".
Când Sfântul Sisoe zăcea pe patul său de moarte, ucenicii ce-l înconjurau au văzut că fața sa strălucea ca soarele. L-au întrebat pe muribund ce zărea. Ava Sisoe le-a spus că-i vedea pe Sfântul Antonie și pe prooroci și apostoli. Fața lui a crescut în strălucire, iar călugării l-au întrebat, "Cu cine vorbești, Părinte?" El le-a zis că veniseră îngeri după sufletul său, și că îi ruga să-i mai dea puțin timp pentru pocăință. Calugării i-au spus, "Tu nu ai nevoie de pocăință, Părinte". El le-a replicat cu mare umilință, "Nu cred că am început încă să mă pocăiesc".
După aceste cuvinte, fața Sfântului a strălucit atât de tare încât frații nu au mai fost în stare să o privească. Apoi, a fost o sclipire asemeni unui fulger, și un miros parfumat, și Sfântul Sisoe a plecat spre Împărăția Cerurilor.
5 iulie: Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul
Niciun comentariu: