Mitul lui Cerber / Cerberus

 În mitologia grecească, Cerber (Cerberus) a fost un înspăimântător câine cu trei capete care păzea intrarea în lumea subpământeană. Copilul monștrilor Typhon și Echidna, Cerber a fost și fratele creaturii asemeni unui șarpe Hidra (Hydra) și a monstrului cu cap de leu Himera (Chimaera). 


A fost adeseori descris cu o coadă de șarpe sau dragon, și șerpi ivindu-se din spatele său. Potrivit legendei, înfățișarea sa era atât de înfricoșătoare încât orice pământean care-l vedea se transforma în piatră. Saliva care i se scurgea din gură era, de fapt, o otravă mortală.                                                    

          

Mitul lui Cerber / Cerberus

Cerber împiedica spiritele morților din Hades să părăsească acest tărâm și oprea muritorii să între în acesta. Trei oameni, totuși, au reușit să-l învingă. Orfeu l-a fermecat cu muzica sa. O bătrână sibilă din Cumae l-a adormit dându-i o prăjitură înmuiată într-un vin drogat eroului roman Enea, pentru ca acesta să poată pătrunde în lumea subterană. Hercule și-a folosit puterea uimitoare pentru a-l lua pe Cerber din tărâmul lui Hades către regatul din Micene și înapoi, aceasta fiind a douăsprezecea muncă a lui Hercule. 


Mitul despre Cephalus și Procris


Mitul lui Cerber / Cerberus Mitul lui Cerber / Cerberus Reviewed by Diana Popescu on iulie 20, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.