11 august: Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

 Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, comemorat pe 11 august, a fost din Peloponez. Părinții săi au fost Manuel și Maria, și a fost numit Nicolae la Sfântul botez. Mai târziu, a fost tonsurat călugăr la Epidauros, primind noul nume de Nifon. 


După moartea învățătorului său, Antonie, a mers la muntele Athos, unde s-a ocupat de copierea de cărți. După aceea, a fost ales mitropolit al Tesalonicului. În anul 1486 a ocupat tronul patriarhal al Constantinopolului. 

                                                            

11 august: Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

           

Surghiunit în anul 1488, Sfântul s-a dus la Sfântul Munte, mai întâi la mănăstirea Vatopedi și, apoi, la mănăstirea Sfântului Ioan Inaintemergătorul. Și-a ascuns rangul și a acceptat cea mai joasă poziție. Prin providența lui Dumnezeu, rangul i-a fost revelat fraților de la mănăstire. Odată, când Sfântul se întorcea din pădure, în care se dusese pentru lemne de foc, toți frații au ieșit afară ca să-l întâlnească, întampinându-l ca pe un patriarh. După aceea, Sfântul a continuat să împărtășească diferite sarcini cu călugării. 


În total, a servit de trei ori ca patriarh al Constantinopolului, în perioadele 1486-1488, 1497-1498 și în anul 1502. 


Sfântul Nifon s-a odihnit în pace pe 3 februarie 1508, la vârsta de 90 de ani. Imediat după moartea sa, a fost onorat ca Sfânt în multe locuri. Pe 16 august 1517, în nou inființata mănăstire de la Curtea de Argeș, patriarhul Theoleptus al Constantinopolului, împreună cu Sinodul Pământurilor Românești, și egumeni ai mănăstirilor atonite, l-au canonizat pe Sfântul Nifon, declarând 11 august ziua lui de sărbătorire. 


Moaștele sale sunt ținute la mănăstirea Dionysiou, unde se află și o capelă dedicată lui. În semn de recunoștiință, călugării atoniti  au dat capul și o mână ale Sfântului lui Neagoe Basarab, care le-a amplasat în mănăstirea clădită de el la Curtea de Argeș. În secolul al XVIII-lea, aceste moaște au fost așezate într-un relicvar din argint. 


La cererea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din România, acestea au fost mutate la biserica Sfântului Dimitrie, catedrala mitropolitană a Olteniei, pe 25 octombrie 1949. 


În 2009, moaștele Sfântului Nifon au fost mutate la Catedrala Înălțării Domnului din Târgoviște. 


10 august: Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul


11 august: Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului 11 august: Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.