12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit

 Sfinții Mucenici Anichit și Fotie (nepotul său) s-au născut în Nicomedia. Anichit, un oficial militar, a denunțat împăratul Dioclețian (284-305) pentru amplasarea în piața orașului a unui instrument de execuție în scopul înfricoșării creștinilor. Mâniat, împăratul a ordonat ca Sfântul Anichit să fie torturat și, apoi, l-a condamnat să fie devorat de animale sălbatice. Însă, leii lăsați liberi au devenit blânzi și s-au gudurat la picioarele lui.


Dintr-o dată, s-a petrecut un cutremur puternic, ce a dus la prăbușirea templului lui Hercule și mulți păgâni au pierit sub zidurile demolate ale orașului. Călăul și-a scos sabia pentru a tăia capul Sfântului, dar a căzut la pământ, lipsit de simțire. Schingiuitorii au încercat să rupă trupul Sfântului Anichit cu o roată și să-l ardă în foc, dar roată s-a oprit și focul s-a stins. L-au aruncat pe mucenic într-un ceaun cu cositor fierband, însă cositorul s-a răcit. Astfel, Domnul l-a salvat pe servitorul Lui pentru edificarea multora. 

             

12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit

Sfântul Fotie, nepotul Sfântului Anichit, și-a salutat unchiul și s-a întors spre împărat, spunându-i, "O, venerator de idoli, zeii tăi sunt nimic!" Sabia ținută deasupra noului mărturisitor l-a lovit însă pe călău. Apoi, mucenicul a fost azvârlit în temniță. 


După trei zile, Dioclețian i-a îmboldit pe cei doi, "Venerați zeii noștri și vă voi da glorie și bogății". Mucenicii i-au răspuns, "Fie să pieri cu onorurile și bogățiile tale!" După aceea, au fost legați de cai sălbatici. Deși Sfinții au fost târâți pe pământ, au rămas nevătămați. Nu au suferit nici într-o baie înfierbântată, care s-a dărâmat pe dată. În cele din urmă, Dioclețian a poruncit să fie aprins un mare cuptor, iar mulți creștini inspirați de faptele Sfinților Anichit și Fotie, au intrat, alături de ei, de unii singuri în acesta, spunând, "Suntem creștini!" Au murit cu toții, cu o rugăciune pe buzele lor. Trupurile Sfinților Fotie și Anichit nu au fost afectate de foc, și chiar și părul le-a rămas întreg. Văzând asta, numeroși păgâni au ajuns să creadă în Hristos. Acestea s-au petrecut în anul 305. 


11 august: Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului


12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit 12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit Reviewed by Diana Popescu on august 11, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.