13 august: Sfântul Tihon de Zadonsk

 


Sfântul Tihon, episcop al Voroneschiului, cu numele lumesc Timotei, s-a născut în anul 724, în satul Korotsk, dioceza Novgorod, în familia dascălului Sabellius Chirilov. După aceea, un nou nume de familie, Sokolov, i-a fost dat de conducătorul seminariului Novgorod. Tatăl său a murit când Timotei era încă mic copil, lăsându-și familia într-o sărăcie atât de lucie încât mama abia era capabilă să-și hrănească copilul. Ea a vrut să-l ducă să fie crescut de un vecin, un birjar, însă, fratele lui, Petru, nu a permis asta. Timotei muncea adeseori întrega zi pentru o singură pâine neagră.


La vârsta de 13 ani, băiatul a fost trimis la o școală bisericească din apropiere de locuința arhiepiscopului Novgorodului, și și-a câștigat existența lucrând la o grădina de legume. În anul 1740, a fost acceptat cu o bursă de stat la seminarul Novgorod.                             


13 august: Sfântul Tihon de  Zadonsk

Tânărul a excelat în studiile sale. După terminarea seminarului, în 1754, a devenit profesor la acesta, mai întâi de limba greacă și, apoi, de retorică și filosofie. În anul 1758, a fost tonsurat cu numele de Tihon. În același an, a devenit director al seminarului.


În 1758 a fost transferat la Tver, și a fost înălțat la rangul de arhimandrit la mănăstirii Zheletikov. Mai târziu, a fost numit rector al seminarului Tver și, în același timp, superior al mănăstirii Otroh. 


Alegerea sa ca episcop a fot providențială. Mitropolitul Dimitrie, membru al Sfântului Sinod, a insistat  să-l transfere pe tânărul arhimandrit la lavra Treimii, Serghiev. În ziua de Paște, la Petesburg, Arhidiaconul Tihon a fost unul din cei opt candidați luați în considerare pentru alegerea ca episcop vicar al Novgorodului. Mitropolitul Dimitrie l-a crezut prea tânăr pentru această poziție, dar a fost de acord să-i propună numele. Votul a fost de trei ori pentru arhidiaconul Tihon.


În acceași zi, în decursul corului hierubic, episcopul Atanasie de Tver, fără a-și da seama de asta, l-a comemorat ca episcop . Pe 13 mai, 1761, Tihon  a fost consacrat ca episcop de Keksgolma și Ladgona, adică episcop al Novgorodului. 


În anul 1763, Sfântul Tihon a fost transferat pe scaunul din Voronej. Timp de patru ani și jumătate, a administrat dioceza din Voronej, promovând credința creștină atât prin viață să, cât și prin numeroase sfaturi pastorale. 


12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit


13 august: Sfântul Tihon de Zadonsk 13 august: Sfântul Tihon de  Zadonsk Reviewed by Diana Popescu on august 12, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.