2 august: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan

 Aducerea moaștelor  Sfântului Ahidiacon Ștefan de la Ierusalim la Constantinopol a avut loc în primăvara anului 428. 


După ce Sfântul mucenic Ștefan a fost omorât cu pietre de evrei, aceștia i-au lăsat trupul Sfântului ne înmormântat, pentru a fi devorat de animale și păsări. După o zi și o noapte, renumitul învățător al Legii, Gamaliel, a trimis oameni să ia capul Sfântului arhidiacon și l-a îngropat pe proprietatea sa, în propriul lui mormânt, nu departe de Ierusalim.   

                                                 

2 august: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan

Când ucenicul secret al Domnului, Nicodim, a murit, Gamaliel, l-a înmormântat și pe el în apropiere de mormântul Sfântului Ștefan. După aceea, însuși Gamaliel, care fusese botezat împreună cu fiul său, Abibas, a fost îngropat în apropiere de Sfinții Mucenici Ștefan și Nicodim. 


În anul 405, moaștele Sfântului Ștefan au fost descoperite miraculos și aduse solemn la Ierusalim, de către episcopul Ioan și episcopii Eutonia din Sevasta și Eleuterie din Ierihon. Începând cu acel timp, moaștele au condus la multe vindecări. 


Apoi, în decursul domniei Sfântului împărat Teodosie cel Tânăr (408-450), moaștele Sfântului mucenic Ștefan au fost mutate din Ierusalim și și amplasate în biserica Sfântului diacon Laurențiu (19 august), de la Constantinopol. Când a fost construită o biserică dedicată Sfântului Arhidiacon Ștefan, moaștele sale au fost transferate aici pe 2 august. 


1 august: Scoaterea Sfintei Cruci


2 august: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan 2 august: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan Reviewed by Diana Popescu on august 01, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.