20 august: Sfântul Proroc Samuel
Sfântul Proroc Samuel a fost al cincisprezecelea și ultimul dintre judecătorii lui Israel, și a trăit cu mai mulți de 1146 de ani înainte de nașterea lui Hristos. A descins din tribul lui Levi și a fost fiul lui Elcana din Ramataim-Zofim de pe muntele Efraim. S-a născut fiind cerut de la Domnul prin rugăciunile mamei sale, Ana (Hanah) (și de aceea, a primit numele de Samuel, însemnând "implorat de la Dumnezeu").
Chiar înainte de naștere, a fost dedicat lui Dumnezeu. Cântecul "Mi se bucură inima în Domnul", este a treia odă din Vechiul Testament a Canonului (1 Samuel 2:1-10).
Când băiatul a împlinit trei ani, mama sa a mers cu el la templu și, în concordanță cu jurământul ei, l-a dedicat venerării lui Dumnezeu. Ea l-a dat în grija marelui preot Eli care, în acea vreme, era judecător peste Israel. Prorocul a crescut în frica de Dumnezeu și, la 12 ani, a avut revelația că Dumnezeu va pedepsi casa înaltului preot Eli, întrucât acesta nu împiedica lipsa de pietate a fiilor săi. Întreaga familie a lui Eli a fost dată pieirii într-o singură zi.
Prorocirea s-a îndeplinit când filistinii, omorând în bătălie 30.000 de israeliți (printre ei, Ofnisi, Fines, fii ai preotului Eli), au fost victorioși și au capturat Chivotul Legământului. Auzind asta, Eli a căzut de pe scaunul său la poartă și, rupându-și spatele, a murit. Soția lui Fines, la auzul a ceea ce se petrecuse, a dat naștere unui fiu (I-Cabod, adică "Nu mai e slavă") și a murit cu cuvintele "S-a dus slava din Israel, căci chivotul lui Dumnezeu este luat".
După moartea lui Eli, Samuel a devenit judecătorul națiunii Israelului. Chivotul Legământului a fost înapoiat de filistini din propria lor voință. După revenirea la Dumnezeu, evreii s-au întors în toate orașele cucerite de filistini. La bătrânețe, prorocul Samuel i-a făcut pe fii săi, Ioel și Abia, judecători peste Israel, dar ei nu avut integritatea și judecata dreapta a tatălui lor, fiind călăuziți de lăcomie.
Apoi, bătrânii Israelului, vrând ca națiunea lui Dumnezeu să fie "că toate neamurile", au cerut prorocului Samuel să aibă un rege. Sfântul proroc Samuel l-a uns pe Saul ca și conducător, dar a văzut asta ca o decădere a oamenilor pe care Însuși Dumnezeu îi guvernase până în acel timp, comunicandu-și voința Lui prin "judecători", ai săi sfinți aleși. Renunțând la poziția sa de judecător, prorocul Samuel i-a întrebat pe oameni dacă ei considerau să-și continue guvernarea, dar nici unul nu pășit înainte pentru el.
După denunțarea primului rege, Saul, pentru nesupunerea sa față de Dumnezeu, Prorocul Samuel l-a uns ca rege pe David. Sfântul proroc Samuel a murit la o vârstă înaintată. Viața sa este relatată în Biblie. În anul 406 d.Hr., moaștele Sfântului Samuel au fost mutate din Iudeea la Constantinopol.
19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat
Niciun comentariu: