21 august: Sfântul Apostol Tadeu

 Sfântul Tadeu, apostol din cei 70, s-a născut în orașul sirian Edeasa. Sfântul apostol Tadeu din cei 70 trebuie să fie diferențiat de Sfântul Iuda, rudenia Domnului, , numit și Tadeu din Levi (19 iunie), care a fost unul dintre cei 12 apostoli. 


Când a venit la Ierusalim, pentru o zi de sărbătoare, l-a auzit propăvăduind pe Sfântul Ioan Inaintemergătorul. După ce a fost botezat de acesta, a rămas la Palmateea. L-a văzut pe Mântuitor și a devenit adeptul Lui. A fost ales de Domnul să fie unul din cei 70 de ucenici, pe care El i-a trimis câte doi să propăvăduiască în orașele și locurile pe care Domnul intenționa să le viziteze (Luca 10:1).    

         

21 august: Sfântul Apostol Tadeu

După Înălțarea Domnului la ceruri, Sfântul Tadeu a propagat vestea cea bună despre Iisus în Siria și Mesopotamia. A predicat la Edesa și a convertit pe regele Abgar, oameni și preoți păgâni la Hristos. El și-a susținut cuvintele cu multe minuni (despre care Abgar a scris împăratului asirian Nerses). La Edesa, a numit preoți și a construit o biserică. 


Abgar a vrut să-l răsplătească pe Sfântul Tadeu cu daruri bogate, dar el le-a refuzat, și s-a dus să propăvăduiască în alte orașe, convertind numeroși păgâni la credința creștină. A mers și în  Beirut și a găsit aici o biserică. Acesta este orașul în care a murit în pace în anul 44. Potrivit altor surse, și-ar fi dat sufletul la Edesa. Conform unei tradiții vechi armenesti, Sfântul Tadeu, după diferite torturi, a fost decapitat cu sabia pe 21 decembrie, anul 50, în regiunea Artaz.


20 august: Sfântul Proroc Samuel


21 august: Sfântul Apostol Tadeu 21 august: Sfântul Apostol Tadeu Reviewed by Diana Popescu on august 20, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.