22 august: Sfântul Mucenic Agatonic și cei împreună cu el

 Sfinții Mucenici Agatonic, Zinon, Zotic, Teoprepie, Achindin și Severian, și alții au acceptat moartea pentru Hristos în vremea domniei împăratului Maximilian (284-305). 


Mucenicul Agatonic a provenit din ilustra familie Hipasiasian și a trăit în Nicomedia. Un bun cunoscător al Sfintei Scripturi, a convertit la Hristos mulți păgâni, inclusiv un eminent membru al senatului, Comitus Eutolmir. A fost trimis în Pontina (Marea Neagră de Jos), unde a fost răstignit  împreună cu adepții creștinului Zotic, care refuzaseră să aducă sacrificii idolilor. Agatonic l-a luat pe Zotic cu el.  

                

22 august: Sfântul Mucenic Agatonic și cei împreună cu el

In Nicomedia, Eutolmir i-a urmărit pe mucenicii Agatonic, Teoprerie, Achindin și Severian. După torturi, Eutolmir a ordonat ca mucenicii să fie luați în Tracia, pentru o judecată a împăratului. 


Pe drum, în apropiere de Potama, Sfinții mucenici Zotic, Teoprerie și Achindin nu au mai fost în stare să meargă mai departe în spatele carului guvernatorului din cauza rănilor primite în timpul torturilor. De aceea, au fost omorâți. Mucenicul Severian a fost ucis la Calcedon, iar mucenicii Agatonic și alții au fost decapitați cu sabia, la porunca împăratului, la Selimbria. 


Moaștele Sfântului mucenic Agatonic au fost amplasate într-o biserică numită după el la Constantinopol. În secolul al XIV-lea. Filotei, episcopul de Selgmbria, a dedcat un "economium" Sfântului mucenic Agatonic. 


21 august: Sfântul Apostol Tadeu


22 august: Sfântul Mucenic Agatonic și cei împreună cu el 22 august: Sfântul Mucenic Agatonic și cei împreună cu el Reviewed by Diana Popescu on august 21, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.