25 august: Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu
Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu a avut loc la finele secolului al VI-lea. Activitatea sa apostolică și sfârșitul său sunt amintite de biserica pe 11 iunie. Sfântul Apostol Bartolomeu a suferit pentru Hristos în orașul armean Albanus (în prezent, Baku), în anul 71, unde au rămas și moaștele sale.
Numeroase minuni s-au ivit din moaștele Sfântului Apostol și mulți necredincioși au fost astfel convertiți la Hristos. În decursul domniei împăratului Anastasius (491-518), moaștele Sfântului Bartolomeu au fost mutate în nou construitul oraș Anastasiopolis (sau Dura) și au rămas acolo până la sfârșitul secolului al VI-lea.
Când acest oraș a fost capturat de împăratul persan Chozroes, creștinii au lua cufărul cu moaștele Apostolului și au fugit cu el pe malurile Marii Negre. Reușind să pună mâna pe cufăr, preoții păgâni l-au aruncat în mare. Patru alte cufere, conțînând moaștele Sfinților mucenici Papian, Lucian, Grigorie și Acacie au fost, de asemeni, azvârlite în mare.
Prin puterea lui Dumnezeu, cuferele nu s-au scufundat în adâncurile apelor, ci au plutit miraculos pe valuri și au ajuns în Italia. Cufărul cu moaștele Sfântului Apostol Bartolomeu a ajuns pe pământ la insula Lipari, iar celelalte și-au continuat călătoria și au fost găsite la mal în locuri diferite din Italia. Cel cu moaștele Sfântului mucenic Papian s-a oprit în Sicilia, cel cu moaștele mucenicului Lucian la Mesina, cel cu moaștele mucenicului Grigore la Calabria, iar cel cu moaștele mucenicului Acacie la Askalon.
Sosirea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu a fost revelată episcopului Agaton, de pe insula Lipari, care a mers cu clerul său la malul marii, a luat cufărul și l-a mutat solemn în biserică.
Moaștele Sfântului au emanat smirnă, vindecând oameni de diferite boli. Sfintele moaște au rămas în biserica de pe insula până la mijlocul secolului al IX-lea, când aceasta a fost capturată de păgâni. Negustori creștini au luat moaștele și le-au adus în orașul Beneventum, în apropiere de Napoli, unde au fost înconjurate cu venerație și amplasate în biserica principală a orașului.
24 august: Sfântul Sfințit Mucenic Eutihie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu