29 august: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 Anual, pe 29 august, Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul  este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. Evangheliștii Matei (Matei 14: 1-12) și Marcu (Marcu 6: 14-29) au relatat despre sfârșitul de mucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, din anul 32 după nașterea lui Hristos. 


După botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul a fost aruncat în închisoare de regele Irod Antipa, tetrarh (conducător al unei mari părți din Țara Sfânta) și guvernator al Galileei. (După moartea lui Irod cel Mare, romanii divizaseră teritoriul Palestinei în patru părți, și puseseră câte un guvernator în fiecare, Irod Antipa primind Galileea de la împăratul Augustin).    

                                  

29 august: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Prorocul Dumnului, Ioan, l-a denunțat pe Irod pentru părăsirea soției sale legiuite, fiica regelui arab Aretas, coabitând în schimb cu Irodiada, soția fratelui său, Filip (Luca 3: 19-20). De ziua lui, Irod a organizat o mare petrecere la care a chemat demnitari și o mie de cetățeni de frunte. Salomeea, fiica lui Irod, a dansat în fața oaspeților și l-a fermecat până și pe Irod. În semn de gratitudine pentru fată, el a jurat că îi va da orice îi va cere, chiar și o jumătate din regatul lui. 


Răutăcioasa Salomeea, la sfatul mamei sale păcătoase, Irodiada, i-a cerut să-i fie dat capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tavă. Irod a ezitat, fiindcă se temea de mânia lui Dumnezeu pentru uciderea unui proroc. De asemeni, îi era frică de oameni, care-l iubeau pe Sfântul Înaintemergător. Dar, din cauza oaspeților și a jurământului său nesocotit, a dat porunca să se taie capul Sfântului Ioan și să-i fie adus lui Salomeea. 


Potrivit tradiției, gura prorocului mort s-a mai deschis o dată și a rostit, "Irod, nu trebuie să o ai pe soția fratelui tău, Filip". Salomeea a luat tava cu capul Sfântului Ioan și i-a dat-o mamei sale. Nevrednica Irodiada a străpuns repetat limba prorocului cu un ac și l-a îngropat într-un loc necurat. Însă, Ioana, soția servitorului Cuza a lui Irod, a înmormântat capul Sfântului Ioan Botezătorul într-un vas de lut pe muntele Măslinilor, unde Irodiada avea o bucată de pământ. (Descoperirea Sfântului cap al lui Ioan Botezătorul este celebrată pe 24 februarie) . Sfântul trup al lui Ioan Botezătorul a fost luat noaptea de ucenicii săi și îngropat la Sevastia, acolo unde fusese comisă fapta păcătoasă. 


După omorârea Sfântului Ioan Botezătorul, Irod a continuat să guverneze o vreme. Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeei, i l-a trimis mai târziu pe Iisus Hristos, pe care l-a batjocorit (Luca 23: 7-12). 


Judecata lui Dumnezeu a venit asupra lui Irod, Irodiadei și Salomeei chiar în decursul vieții lor pământene. Salomeea, traversând iarna râul Sikoris, a căzut prin gheața din apă. Stratul de gheață i-a dat o cale de ieșire, astfel încât trupul ei era în apă, dar numai capul era prins deasupra gheții. A fost asemănător modului în care ea dansase la petrecere cu picioarele pe pământ, dar de asta dată s-a zbătut neajutorată în apa înghețată. A fost prinsă astfel într-o capcană până când gheața ascuțită i-a tăiat gâtul. Corpul ei nu a fost găsit, însă capul său i-a fost adus lui Irod și Irodiadei, așa cum, anterior, le fusese adus capul Sfântului Ioan Botezătorul. 


Regele Aretas, ca răzbunare pentru lipsa de respect arătată fiicei sale, a pornit un război împotriva lui Irod. Învins, Irod a devenit ținta mâniei împăratului roman Caius Caligula (37-41), care l-a exilat, împreună cu Irodiada, mai întâi în Galia, și apoi în Spania. 


Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, o zi de sărbătoare stabilită de biserică, este, de asemeni, o zi de post strict din cauza îndurerării creștinilor față de moartea Sfântului. În unele culturi ortodoxe, oamenii pioși nu mănâncă pe 29 august de pe o farfurie plată, nu folosesc la masă un cuțit, sau nu se hrănesc cu nici un fruct rotund, aducând cu un cap. 


28 august: Sfântul Cuvios Moise Etiopianul


29 august: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul 29 august: Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul Reviewed by Diana Popescu on august 28, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.