31 august: Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului
Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domului, comemorată în fiecare an pe 31 august, a avut loc într-o biserică din cartierul Halkopratia din Constantinopol, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr. Înainte de asta, sfânta relicvă (ce acoperise pântecele Maicii Domnului, câtă vreme aceasta îl purtase pe Mântuitor, înainte ca El să se nască), încredințată apostolului Toma de Maica Domnului, a fost ținută la Ierusalim de creștini pioși după Adormirea sa.
În decursul domniei împăratului Leon cel Înțelept (886-911), soția lui, Zoe, a fost afectată de un spirit necurat, și ea s-a rugat ca Dumnezeu să o vindece.
Împărăteasa a avut viziune că ar putea fi tămăduită dacă brâul Maicii Domnului ar fi așezat peste ea. Împăratul i-a cerut patriarhului să deschidă cufărul în care se afla acesta. Patriarhul a îndepărtat sigiliul și a deschis cufărul în care era ținută relicva, iar brâul Maicii Domnului s-a dovedit a fi întreg și nedeteriorat de timp. Patriarhul a amplasat brâul pe împărăteasa bolnavă și, imediat, aceasta a fost vindecată. Cu acest prilej, s-au dat mari mulțumiri Sfintei Maici a Domnului și, apoi, brâul a fost pus înapoi în cufăr, și acesta a fost resigilat.
Ca și comemorare a acestei minuni și a așezării de două ori a cinstitului brâu a fost înființată sărbătoarea Punerii pe raclă a brâului Maicii Domnului. Părți ale sfântului brâu se află la mănăstirea Vatopedi de pe muntele Athos și la mănăstirea Trier dn Georgia.
30 august: Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei
Niciun comentariu: