8 august: Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopului Cizicului

 Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopului Cizicului, sărbătorit pe 8 august, l-a succedat pe episcopul Nicolae și a rămas pe tronul său între anii 787 și 815. Sfântul Emilian a trecut prin multe suferințe în decursul domniei iconoclastului împărat Leon Armeanul (813-820).


El și alți episcopi au fost chemați la tribunalul împăratului, și Leon le-a poruncit să înceteze să-și îndemne credincioșii să se roage la sfintele icoane.     

                                                     

8 august: Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopului Cizicului

Sfântul Emilian i-a spus împăratului că venerarea icoanelor trebuia să fie discutată și decisă numai în biserică, prin conducătorii săi spirituali, și nu de curtea imperială. În acest timp, a continuat să-și încurajeze enoriașii prin propriul său exemplu și mărturisirea sa de neclintit a adevăratei credințe. 


În anul 815, ierarhul a fost surghiunit pentru cinci ani, îndurând multă durere din cauza credinței sale în Hristos. Sfântul Emilian a mers la Domnul în anul 820, și a primit o nepieritoare cunună a slavei pentru apărarea sa a sfintelor icoane. 


7 august: Sfânta Teodora de la Sihla


8 august: Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopului Cizicului 8 august: Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopului Cizicului Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.