Mitul lui Alcestis

 În mitologia grecească, Alcestis a fost frumoasa fiică a lui Peleus, rege al Iolcus, din Tesalia. Peleus i-a promis fetei sale că se va mărita cu orice bărbat care va veni la ea într-un car tras de un leu și un porc mistreț. 


Admetus, rege al Pherae din Tesalia a reușit să facă asta cu ajutorul zeului Apollo. Drept pedeapsă pentru că-l mâniase pe Zeus, Apollo  fusese trimis să lucreze ca păstor pentru Admetus. Întrucât regele îl tratase bine, Apollo a fost de acord să-l ajute să o câștige pe Alcestis.     

                        

Mitul lui Alcestis

Când Admetus a fost aproape de moarte, Apollo le-a cerut Sorților să-i salveze viața. Ele au consimțit, atâta vreme cât altcineva se oferea voluntar să moară în locul lui. Toți au refuzat acest lucru, cu excepția lui Alcestis, care a vrut să se sacrifice pentru a-i rămâne în viață soțul. 


Unele legende spun că Persefona, zeița lumii subpământene, a intervenit și i-a permis lui Alceste să trăiască fiindcă admirase devotamentul ei pentru Admetus. Alte povești relatează că eroul Hercule, un oaspete la palatul lui Admetus, s-a luat la trântă cu Moartea când aceasta a venit să o ia pe Alcestis. Hercule a ieșit învingător, forțând Moartea să o lase să trăiască. 


Mitul lui Acastus


Mitul lui Alcestis Mitul lui Alcestis Reviewed by Diana Popescu on august 24, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.