Mitul despre El Dorado
Legenda legată de El Dorado a fost una despre un loc fabulos de bogat și a regelui care-l conducea. Povestea s-a răspândit la puțin timp după ce primii exploratori spanioli au ajuns în America Centrală și America de Sud.
Băștinașii povesteau despre un rege care-și "ghipsa" trupul cu praf de aur și apoi se cufunda într-un lac sacru pentru a se spăla. După aceea, arunca aur în acel lac ca o jertfă pentru zei. Spaniolii au numit regele "El Dorado" (Cel aurit), întrucât corpul său era aurit sau acoperit cu aur. Pe când povestea a căpătat amploare, orașul pe care-l guverna a ajuns să fie numit El Dorado. În cele din urmă, semnificația numelui s-a schimbat pentru a defini o regiune mitică ce conținea mari bogății.
O versiune timpurie a legendei despre El Dorado a plasat orașul în apropiere de lacul Guatavita, nu departe de Bogota din prezent, din Columbia. Povestea s-a bazat pe o tradiție a poporului Muisca, care performa o ceremonie asemănătoare celei din legendă. Regele Muisca, acoperit cu praf de aur, se îmbarca pe o plută de pe lac și aducea jertfe zeilor. Atât spanioli, cât și germani au cercetat regiunea în anul 1538, dar nu au reușit să găsească El Dorado.
Localnicii au pretins, de obicei, că El Dorado era undeva departe, în speranța că europenii își vor începe căutările în altă parte, lăsându-i în pace. Oameni precum Sir Walter Raleigh, au petrecut mulți ani în America de Sud, vrând să afle legendarele averi din aur, în Manoa și Omagua.
Alte locuri menționate în povești au fost cel zis Paititi, un tărâm al aurului din Paraguay, și Orașul Cezarilor, din orașul aurului invizibil din Chile. În căutarea acestor regate imaginare au fost lansate mai multe expediții sângeroase. Una din cea mai tragică a fost condusă de un soldat rebel, pe nume Lope de Aquirre, un om brutal care s-a proclamat rege și a fost ucis de unul din adepții lui.
El Dorado și-a făcut calea și în literatură. În "Candide", un roman al scriitorului francez Voltaire, personajul principal descoperă, din întâmplare, bogatul oraș. Edgar Allan Poe, în poemul său "El Dorado", se referă la mit, la fel ca și John Milton, în opera sa "Paradisul pierdut".
Aurul din apă: Poveste cu tâlc Zen
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu