12 septembrie: Sfântul Mucenic Avtonom

 Sărbătorit pe 12 septembrie, Sfântul Mucenic Avtonom a fost episcop în Italia. În urma persecuțiilor împotriva creștinilor ale împăratului Dioclețian (284-305), Sfântul Avtonom și-a părăsit țara și s-a stabilit în Bitinia, în localitatea Soreus, împreună cu un creștin pe nume Corneliu. 


Sfântul Avtonom și-a făcut datoria apostolică cu zel și a convertit mulți păgâni la Hristos, astfel încât s-a format o biserică mare în onoarea Arhanghelului Mihail. Pentru această biserica, Sfântul l-a hirotonisit pe Corneliu ca diacon, și, apoi, ca preot. Propăvăduind despre Hristos, Sfântul Avtonom a vizitat, de asemeni, Licaonia și Isauria.     

                                                  

12 septembrie: Sfântul Mucenic Avtonom

Împăratul Dioclețian a dat ordin ca Sfântul să fie arestat, dar acesta s-a retras la Cladiopolis, de la Marea Neagră. La întoarcerea la Soreus, l-a numit pe Corneliu episcop. Sfântul Avtonom s-a dus, după aceea, în Asia, iar când a revenit de acolo, a început să predice în vecinătatea localității Limna, din apropiere de Soreus. 


Odată, noii convertiți la creștinism au distrus un templu păgân. Păcătoșii au decis să se răzbune pe creștini. Profitând de o ocazie, aceștia au năvălit în biserica Arhanghelului Mihail, în care Sfântul Avtonom slujea liturghia divină. După torturarea lui, l-au ucis, înroșind altarul bisericii cu sângele mucenicului. Diaconița Maria a scos trupul Sfântului mucenic de sub o grămadă de pietre și l-a îngropat. 


În decursul domniei Sfântului Constantin cel Mare, peste mormântul Sfântului s-a construit o biserică. În anul 430, un preot a dărâmat vechea biserica. Nedându-și seama că Sfântul mucenic fusese îngropat sub aceasta, a reclădit biserica într-un nou loc. Dar, după 60 de ani, moaștele Sfântului Avtonom au fost găsite intacte și o nouă biserica a fost înălțată acolo în numele Sfântului mucenic. 


11 septembrie: Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria


12 septembrie: Sfântul Mucenic Avtonom 12 septembrie: Sfântul Mucenic Avtonom Reviewed by Diana Popescu on septembrie 11, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.