15 septembrie: Sfântul Mare Mucenic Nichita
Sfântul Mare Mucenic Nichita (Niketas), celebrat pe 15 septembrie, a fost got. S-a născut și a trăit pe malul Dunării și a suferit pentru Hristos în anul 372. În acel timp, credința creștină se răspândea deja pe teritoriul goților. Sfântul Nichita a crezut în Hristos și a fost botezat de episcopul got Teofil, care participase la Primul Sinod Ecumenic. Goții păgâni au început să se opună creștinismul, ceea ce a dus la un război civil.
După ce Fritigern, conducătorul oștii creștine, l-a învins pe păgânul Atanaric, credința creștină a continuat să fie acceptată de goți. Episcopul arian Ulfilas, succesorul episcopului Teofil, a creat alfabetul gotic și a tradus unele cărți spirituale în limba gotică, inclusiv Sfintele Scripturi. Sfântul Nichita a lucrat neobosit printre compatrioții săi pentru a-i învăța despre Hristos. Prin exemplul său personal și prin cuvintele sale inspirate, i-a adus pe mulți la credință creștină.
După înfrângerea sa, totuși, Atanaric a reușit să-și regrupeze forțele militare. S-a întors în țară să și și-a recâștigat poziția de conducător. Întrucât a rămas pagan, nu a încetat să-i urască pe creștini și să-i persecute, căutând răzbunare pentru umilința sa produsă de creștini.
Sfântul Nichita a trebuit să lupte contra unor inamici atât vizibili, cât și invizibili. Opunându-se lor, a convertit numeroși păgâni la Hristos și i-a întărit pe credincioși pentru provocarea muceniciei. Plin de zel pentru Dumnezeu, Sfântul l-a denunțat pe persecutorul Atanaric pentru cruzimea și impietatea sa, deoarece supusese creștini la chinuri groaznice.
Sfântul Nichita a ieșit învingător asupra ambilor săi dușmani. L-a călcat pe diavol în picioare și l-a înfrânt pe Atanaric în bătălia spirituala. Crudul schingiuitor a fost tulburat pentru că nu reușise să-l aduccă pe Sfântul Nichita la păgânism, așa că l-a capturat și l-a dat pieirii.
Sfântul a îndurat multe torturi, după care a fost aruncat în foc. Deși trupul său nu a fost ars de flăcări, el și-a predat sufletul lui Dumnezeu, iar moaștele sale au fost iluminate de o strălucire divină. Noaptea, un creștin pe nume Marian a luat corpul Sfântului Nichita și l-a îngropat în Cicilia. După aceea, a fost mutat la Constantinopol. Parte din moaștele Sfântului Mare Mucenic Nichita au fost mai târziu date mănăstirii Vysokie Decani din Serbia. Sfântul Nichita a primit nepieritoarea cunună a muceniciei de la Hristos pe 13 septembrie 372.
14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci
Niciun comentariu: