4 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei

 Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei, și, împreună cu el, cei trei tineri Urban, Prilidian și Epoloniu, precum și mama lor, Hristodula, au murit ca mucenici în vremea împăratului Decius (249-251). În decursul șederii sale în orașul Antiohia, împăratul a organizat o mare sărbătoare în onoarea zeilor păgâni. 


În același timp, Sfântul și temătorul de Dumnezeu Vavila, episcopul Antiohiei, slujea liturghia divină în biserică. El s-a rugat pentru credincioșii săi și i-a îndrumat să îndure toate adversitățile pentru Hristos cu curaj. Idolatrul Decius, curios să fie martorul Sfintelor Taine, s-a decis să intre în sfântul locaș.

      

4 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei

Auzind asta, Vavila a mers să-l întâlnească pe Decius și i-a blocat calea către biserica, întrucât nu putea să îngăduie impietatea în templul lui Dumnezeu. Înfuriat, împăratul a vrut să se răzbune pe Sfânt dar, când a văzut marea adunare de creștini, s-a temut de o revoltă. 


A doua zi, Decius a poruncit să se dea foc bisericii și ca episcopul Vavila să fie adus în fața sa. După ce l-a întrebat de ce a insultat împăratul, nelăsându-l să intre în biserică, Sfântul episcop i-a răspuns, " Oricine care se ridică împotriva lui Hristos și vrea să-i pângărească sanctuarul nu este vrednic de respect, ci devine un dușman al Domnului". 


Decius a declarat că Sfântul episcop trebuie să venereze zeii pentru a-și îndrepta lipsa de respect față de împărat, în caz contrar urmând să fie executat. După ce s-a convins că mucenicul rămâne de neclintit în credința sa, a ordonat comandantului militar Victorinus să-l lege în lanțuri grele și să-l plimbe prin oraș în dizgrație. Sfântul mucenic a replicat, "Aceste lanțuri sunt pentru mine la fel de venerabile ca și coroana imperială pentru tine. Moartea și suferința pentru Hristos, Împăratul cerurilor, este la fel de prețioasă pentru mine ca viața pentru tine." 


La judecată, împreună cu episcopul Vavila au fost aduși și trei tineri frați, care nu-l părăsiseră nici în cele mai dificile clipe. Văzându-i, împăratul a întrebat, "Cine sunt acești copii?" "Ei sunt copiii mei spirituali", i-a răspuns Sfântul, "și i-am crescut în pietate, i-am educat cu călăuzirile mele și, aici, înaintea ta, în mici trupuri, sunt creștinii perfecți. Pune-i la încercare, și te vei convinge!"


Împăratul a încercat în toate felurile să-i ispitească pe tineri și pe mama lor, Hristodula, să renunțe la Hristos, dar străduințele sale au fost în van. Apoi, furios, a poruncit ca fiecare dintre ei să fie biciuit cu un număr de lovituri corespunzător vârstei sale. Primul a primit 12 lovituri, al doilea 10, și al treilea 7. Lăsându-i deoparte pe mamă și copii, schingiuitorii s-au concentrat asupra episcopului, spunându-i că acești copii se lepădaseră de Hristos. Sfântul, însă, nu i-a crezut. 


După aceea, împăratul a dat poruncă să fie legați de un copac toți mucenicii și să li se dea foc. Observând bravura Sfinților, împăratul a ordonat, în cele din urmă, să fie decapitați cu sabia. 


3 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei


4 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei 4 septembrie: Sfântul Sfințit Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei Reviewed by Diana Popescu on septembrie 03, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.