9 septembrie: Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana

 În fiecare an, pe 9 septembrie, îi sărbătorim pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana. Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, a fost din seminția lui Iuda și un descendent al regelui David, căruia Dumnezeu i-a revelat că Mântuitorul lumii se va naște din sămânța sa. Familia sa provenea din Betleem. 


Cuplul a trăit la Nazaret din Galileea. Cei doi erau lipsiți de copii la o vârstă înaintată și tânjiseră toată viața după ei. Au trebuit să îndure batjocură și dispreț, pentru că în acel timp a nu avea copii se considera că este o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru păcate. Nu au cârtit însă niciodată, ci s-au rugat ardent, crezând cu umilință în El.            

                                                          

9 septembrie: Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana

Odată, în decursul unei mari sărbători, darurile aduse de Ioachim la Templul de la Ierusalim ca o ofrandă pentru Dumnezeu nu au fost acceptate de preotul Reuben, care care nu-l vedea vrednic de așa ceva întrucât nu avea copii. Acest lucru l-a îndurerat foarte mult pe bătrân și acesta, gândind că este cel mai păcătos dintre oameni, s-a hotărât să nu se întoarcă acasă, ci să se stabilească în solitudine pe un munte izolat. 


Când Sfânta Ana a aflat de această umilință a soțului ei, l-a implorat cu durere în suflet pe Dumnezeu să-i dăruiască un copil. În singurătatea sa, Sfântul Ioachim i-a cerut lui Dumnezeu același lucru. Rugăciunile Sfântului cuplu au fost auzite. Un înger le-a spus celor doi că li se va naște o fiică, care va fi cea mai binecuvântată dintre femei. Totodată, le-a zis că fata va rămâne fecioară, fiind dedicată Domnului și trăind în Templu, și că va da naștere Mântuitorului. Supunându-se îndrumărilor mesagerului divin, Sfințîi Ioachim și Ana s-au întâlnit la Poarta de Aur din Ierusalim. Apoi, așa cum le fagaduise Dumnezeu, li s-a născut o fată pe care au numit-o Maria. 


Sfântul Ioachim a murit câțiva ani mai târziu, la vârsta de 80 de ani, după ce fiica lui s-a dus să trăiască în Templu. Sfânta Ana a murit la 70 de ani, la doi ani după soțul său. 


Sfinții Ioachim și Ana sunt invocați de cuplurile care încearcă să aibă copii. 


8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului


9 septembrie: Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana 9 septembrie: Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana Reviewed by Diana Popescu on septembrie 08, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.