Mitul lui Amaterasu, zeița soarelui și fertilității

 Amaterasu, zeița fertilității și soarelui, este una din cele mai importante divinități din mitologia japoneză și din religia Shinto. Potrivit legendei, este prima străbună a familiei imperiale din Japonia. 


Fiică a zeului creator Izanagi, Amaterasu a învățat oamenii să planteze orez și să-și împletească haine. Într-o legendă, fratele ei, Susano-o, înfuriat de faptul că zeița interferase în activitățile lui, a distrus câmpuri cu orez și a încălcat tabuuri, împrăștiind mizerie în clădirile sale sacre și aruncând un cal jupuit prin acoperișul sălii țesătorilor ei.            

                                               

Mitul lui Amaterasu, zeița soarelui și fertilității

Mâniată, la rândul său, Amaterasu s-a dus într-o peșteră și a închis intrarea acesteia. Retragerea sa a cufundat pământul în întuneric și a împiedicat orezul să mai crească. 


Pentru a ademeni zeița soarelui să iasă afară, ceilalți zei au adunat în afara peșterii diferite obiecte sacre, inclusiv o oglindă și bijuterii. O tânără zeiță a început să danseze făcându-i pe cei din jur să izbucnească în râs. Minunându-se cum de ei se puteau distra în absența sa, Amaterasu a tras cu ochiul pentru a vedea ce anume îi amuză. 


Când zeița s-a uitat, curioasă, în afară, și-a văzut propria reflexie în oglindă. Imaginea strălucirii sale a uimit-o atât de mult, încât a ieșit din peșteră. Unul din zei a întins o funie în jurul peșterii pentru a nu o lăsa să se întoarcă și să lipsească lumea de lumina sa. În prezent, o oglindă din altarul zeiței Amaterasu este considerată una din cele trei comori imperiale din Japonia, alături de bijuterii și o sabie. 


Firul roşu al sorţii / căsătoriei


Mitul lui Amaterasu, zeița soarelui și fertilității Mitul lui Amaterasu, zeița soarelui și fertilității Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.