1 noiembrie: Sfinții Doctori fără arginți Cosma și Damian, cei din Asia
Prăznuiți pe 1 noiembrie, Sfinții Doctori fără arginți Cosma și Damian, și mama lor Sfânta Teodotia, s-au născut în Asia Mică (după unele surse, în Mesopotamia). Tatăl lor păgân a murit când erau mici copii. Mama lor i-a crescut în pietatea creștină. Prin exemplul său și prin citirea de către ea acestora de cărți sfinte, Sfânta Teodotia și-a păstrat copiii în puritatea vieții conform poruncii Domnului, iar Cosma și Damian au ajuns să fie bărbați drepți și virtuoși.
Învățați și pricepuți ca doctori, ei au primit de la Sfântul Duh darul de a vindeca bolile trupești și sufletești ale oamenilor prin puterea rugăciunii. Au tratat chiar și animale. Cu o dragoste arzătoare pentru Dumnezeu și vecini, nu au luat niciodată plată pentru serviciile lor. Au respectat cu strictețe porunca Domnului nostru Iisus Hristos, "Vindecaţi pe bolnavi, înviaţi pe morţi, curăţiţi pe leproşi, scoateţi afară dracii. Fără plată aţi primit, fără plată să daţi" (Matei 10:8). Faptele bune ale Sfinților Cosma și Damian s-au răspândit în toată regiunea înconjurătoare, și oamenii i-au numit doctori fără de arginți.
Odată, Sfinții au fost chemați la o femeie grav bolnavă, pe nume Paladia, pe care alți medici o trataseră din pricina afecțiunii sale aparentă fără speranță. Prin credința și rugăciunea perseverentă a sfinților frați, Domnul a lecuit boala mortală, și Paladia s-a ridicat din patul său întru totul sănătoasă, dăruindu-i mulțumiri lui Dumnezeu. Drept recunoștiință pentru însănătoșirea sa, Paladia a vrut să le dea un mic dar. Ea i-a dat lui Damian trei ouă, spunându-i, " Ia acest mic dar în Numele Sfintei Treimi Creatoare de Viață, Tatălui, Fiului și Sfântului Duh". Auzind numele Sfintei Treimi, Doctorii fără de arginți nu au îndrăznit să o refuze.
Când Sfântul Cosma a aflat ce se întâmplase, s-a întristat foarte mult, gândind că fratele său încălcase jurământul lor sfânt. Pe patul lui de moarte, a cerut că fratele sau să nu fie îngropat lângă el. Sfântul Damian a murit la scurt timp după aceea, și toată lumea s-a întrebat unde trebuia să fie mormântul său. Însă, prin voia lui Dumnezeu, s-a petrecut o minune. O cămilă, pe care Sfinții o trataseră în sălbăticie, a vorbit cu glas omenesc, spunând că nu trebuie să aibă vreo îndoială în acesta privință, întrucât Damian nu acceptase ouăle ca plată, ci din respect pentru Numele lui Dumnezeu. Sfintele moaște ale fraților au fost îngropate împreună la Teraman (Mesopotamia).
După moartea Sfinților doctori fără de arginți, au avut loc multe minuni. În Tereman, aproape de biserica Sfinților Cosma și Damian, trăia un om numit Malchie. Într-o zi, când a plecat într-o călătorie, și-a lăsat soția singură pentru multă vreme. El a încredințat-o pentru protecție cerească prin rugăciune către cei doi frați. Însă, diavolul a luat înfățișarea unui prieten de-al lui Malchie, și a plănuit să ucidă femeia. A dus-o într-un loc pustiu pentru a omorî. Femeia, văzând în ce pericol se afla, l-a chemat pe Dumnezeu cu credință adâncă.
Au apărut doi îngeri cu o înfățișare fioroasă, și diavolul a lăsat în pace femeia și a fugit, căzând de pe o stanca. Cei doi îngeri au condus femeia acasă. Acolo, îngenunchiind în fața lor, i-a întrebat, "Salvatorii mei, cărora le voi fi îndatorată până la sfârșitul zilelor mele, care sunt numele voastre?"
Ei au răspuns, " Suntem servitorii lui Hristos, Cosma și Damian", și au devenit invizibili. Femeia, tremurând și cu bucurie în glas, a spus tuturor ce i se întâmplase. Slăvindu-l pe Dumnezeu, ea a mers la icoana Sfinților frați și, cu lacrimi în ochi, le-a adus rugăciuni de mulțumire pentru mântuirea sa. Și, din acel timp, Sfinții frați au fost venerați ca protectori ai sfințeniei și inviobilității căsătoriei creștine, și ca dăruitori ai armoniei vieții conjugale.
31 octombrie: Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu