14 octombrie: Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași
Prăznuită pe 14 octombrie, Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut într-o familie pioasă și a trăit în secolul al XI-lea în satul Epivat, dintre Silistra și Constantinopol. Fratele său mai în vârstă, Eftimie, a devenit călugăr și, mai târziu, a fost numit episcop al Maditelor.
Într-o zi, pe când lua parte la slujba divină, Cuvintele Domnului i-au străpuns inima ca o săgeată "Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze" (Matei 16:24). Din acel timp, ea a început să-și împartă hainele nevoiașilor, fiind, din acest motiv, adeseori certată de familia sa.
După moartea părinților săi, Sfânta a fost călugărită, la vârsta de 15 ani. S-a retras în pustia iordaniană, unde a dus un trai ascetic, până la vârsta de 25 de ani. Un înger al Domnului i-a poruncit să se întoarcă acasă, așa că a rămas doi ani la Epivat.
Sfânta Parascheva a plecat la Domnul când avea 27 de ani, și a fost îngropată în apropiere de mare. Datorită numeroaselor minuni care au avut loc la mormântul său, moaștele ei au fost dezgropate și găsite intacte. Au fost amplasate în biserica Sfinților Apostoli din Epivat, unde au rămas circa 175 de ani.
În 1223, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate la Târnovo, Bulgaria, și așezate în catedrala de aici. Sfântul Eftimie a scris despre viața sa și a stabilit data de 14 octombrie pentru comemorarea sa. Turcii au ocupat Bulgaria în 1391 și moaștele Sfintei au fost date lui Mircea cel Bătrân, voievodul Țării Românești. În anul 1394, moaștele au fost înmânate prințesei Angelina a Serbiei (30 iulie), care le-a dus la Belgrad. Vreme de 120 de ani, moaștele Sfintei Parascheva s-au odihnit la Contantinopol, în catedrala patriarhală.
Pe 13 iunie 1641, moaștele sale sfinte au fost mutate la mănăstirea Trei Ierarhi din Iași, unde s-au petrecut multe vindecări. Pe 26 decembrie 1888, după ce au fost salvate dintr-un incendiu, moaștele Sfintei Parascheva au fost transferate din nou. De această dată, au fost amplasate în noua catedrala mitropolitană din Iași, unde au rămas până în zilele noastre.
13 octombrie: Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatador și Agatonica
Niciun comentariu: