15 octombrie: Sfântul Sfințit Luchian, preotul din Antiohia
Prăznuit anual pe 15 octombrie, Sfântul Sfințit Luchian, preotul din Antiohia, s-a născut în orașul sirian Samosata. La vârsta de 13 ani, a rămas orfan. Luchian și-a împărțit bunurile săracilor și s-a dus în orașul Edesa, la mărturisitorul Macarie, sub călăuzirea căruia a citit cu sârguință Sfânta Scriptură și a învățat viața ascetică. Datorită pioasei și zeloasei sale răspândiri a creștinismului printre evrei și păgâni, a fost făcut preot.
În Antiohia, Sfântul Luchian a deschis o școală în care a educat mulți ucenici. I-a învățat cum să înțeleagă Sfintele Scripturi și cum să ducă un trai virtuos. Sfântul Luchian s-a ocupat el însuși de predare și a corectat textul grecesc Septuaginta, care fusese corupt în multe locuri de copiști și eretici, ce-l distorsionaseră deliberat pentru a sprijini falsele lor învățături. Întregul text al Bibliei corectat de el a fost ascuns într-un zid în timpul mărturisirii sale a lui Hristos, și a fost găsit în decursul vieții Sfântului Constantin cel Mare.
În vremea persecuțiilor lui Dioclețian contra creștinilor, Sfântul Luchian a fost arestat și trimis la închisoarea din Nicomedia, unde, timp de nouă ani, a încurajat alți creștini, și a rămas de neclintit în mărturisirea lui Hristos, îndemnându-i să nu se teamă de tortură ori moarte.
Sfântul Luchian a murit în temniță din pricina înfometării și numeroaselor chinuri groaznice. Înainte de moarte a vrut să împărtășească Sfintele Taine ale lui Hristos cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului. Unii creștini care-l vizitau i-au adus pâine și vin pentru împărtășanie. Sfântul mucenic, legat în lanțuri și stând pe un pat cu cioburi de oală ascuțite, a fost silit să ofere jertfă fără de sânge de pe pieptul său, și toți creștinii din închisoare au primit împărtășania. A doua zi, împăratul și-a trimis oameni pentru a vedea dacă Sfântul era încă în viață. Sfântul Luchian le-a spus de trei ori "Sunt creștin" și, apoi, și-a dat sufletul Domnului. Trupul Sfântului mucenic a fost aruncat în mare dar, după trei zile, a fost adus la mal de delfini. Credincioșii au îngropat cu respect corpul mucenicului.
Sfântul Luchian a fost originar comemorat pe 7 ianuarie, ziua morții sale. Mai târziu, când celebrarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul a fost stabilită pe această dată, sărbătoarea Sfântului Luchian a fost mutată pe 15 octombrie, o dată ce poate fi asociată cu dedicarea unei biserici care a fost construită de Sfânta Elena în Antiohia peste moaștele Sfântului Luchian.
14 octombrie: Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași
Niciun comentariu: