21 octombrie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie
Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, comemorați pe 21 octombrie, alături de Oprea Miclăuș și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiu, au luptat pentru ortodoxie și s-au opus impunerii catolicismului.
Sfântul Mărturisitor Visarion a fost sârb și s-a născut în Bosnia, în anul 1714. Tânjind după o viață monahală, a fost călugărit la mănăstirea Sfântul Sava din Țară Sfântă, în 1738. S-a întors în Bosnia și a trăit mai mulți ani într-o peștera ca isihast, și a primit de la Dumnezeu darul de a face minuni.
În acea vreme, era o mare neliniște în regiuni din Banat și Transilvania, întrucât nulti creștini ortodocși români fuseseră forțați să adere la biserica romano-catolică. La Karlovitz, patriarhul Arsenie a auzit de viața sfântă și ascetică a Sfântului Visarion și l-a chemat la el. După ce l-a hirotonisit în sfânta preoție, l-a trimis să apere credință ortodoxă la nord-vestul munților Carpați.
Sfântul Visarion a plecat în Banat în ianuarie 1774 și a fost primit cu căldură de localnici. Sute de oameni au venit să-l asculte predicând și mulți din ei s-a întors la biserica ortodoxă. Și-a încurajat ascultătorii să nu abandoneze credința transmisă de părinții lor, ci să rămână fermi, de neclintit în aceasta.
Predicând la Timișoara, Lipova, Arad, Deva, Orăștie, Săliștea și Sibiu, și în alte locuri, a ridicat o cruce de lemn în mijlocul fiecărui sat, iar oamenii s-au adunat să-l asculte. În fiecare loc, a fost în stare să readucă oameni la biserica ortodoxă. Desigur, acest lucru nu a fost pe placul autorităților romano-catolice.
Pe 26 aprilie 1744, Sfântul Visarion a fost arestat de armata austriacă în drumul său spre Sibiu. A fost luat la Viena, unde a fost dus la judecată și, apoi, aruncat în închisoarea Kufstein, la porunca împărătesei Maria Tereza. Acolo a îndurat multe suferințe din cauza mărturisirii sale a credinței ortodoxe. După circa cinci ani în lanțuri și sub tortură, și-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Sfântul Sofronie a fost originar din Cioara, Sebeș în Alba, România. Încă din copilărie a demonstrat o mare dragoste pentru Hristos și biserică, așa că nu a fost surprinzător că, în cele din urmă, a devenit călugăr.
S-a întors în satul său în anul 1756 și a înființat o mică mănăstire în pădure, numită Schitul Cioara. Mai mulți ucenici au venit să i se alăture, atrași de veștile despre traiul său sfânt. Văzând persecuția ortodocșilor de către autoritățile catolice din acel timp, Sfântul Sofronie a călătorit în multe sate din Ardeal, încurajând oamenii să rămână atașați de credința ortodoxă.
Sfântul Sofronie a fost atât de convingător în propăvăduirea sa încât craiul Ardealului a poruncit să fie dus în închisoare, unde a fost bătut. După eliberarea sa din temniță, a mers să predice în sate din munții Apuseni, și a fost iarăși încarcerat și torturat pentru Hristos.
Scos din închisoare pe 14 februarie 1761, Sfântul Sofronie a adunat o mare mulțime de oameni din Alba Iulia și a cerut drepturi egale pentru români. De asemeni, a cerut un episcop ortodox al Ardealului. Aceste cereri i-au fost aprobate și s-a retras la mănăstirea Curtea de Argeș, plecând la Domnul la puțin timp după aceea.
20 octombrie: Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia
Niciun comentariu: