23 octombrie: Sfântul Apostol Iacob, rudenia Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului
Sfântul Apostol Iacob, rudenia Domnului, a fost fiul Dreptului Iosif, înainte ca el să se logodească cu Maica Domnului. Tradiția spune că Iosif a avut alți fii cu prima sa soție. Astfel, Iacob a fost numit rudenia Domnului. Sfântul Iacob a fost nazireat, adică o persoană, bărbat sau o femeie, consacrată pentru Dumnezeu pentru o perioada limitată. În cursul consacrării, nazarieații jurau să se abțină de la vin și alte băuturi alcoolice, nu puteau să-și taie părul și le era interzis orice contact cu un cadavru (Numeri 6: 1-21).
Când Mântuitorul a început proclamarea Împărăției lui Dumnezeu, Sfântul Iacob a crezut în Hristos și a devenit Apostolul Său. Mai târziu, a fost ales ca prim episcop al Ierusalimului.
Sfântul Iacob a condus Sinodul de la Ierusalim, la care cuvântul său a fost hotărâtor (Faptele apostolilor 15). În cei 30 de ani ai săi de episcopat, Sfântul Iacob a convertit mulți evrei la creștinism. Mâniați de acest lucru, fariseii și scribii au complotat împreună pentru a-l omorî pe Sfântul episcop.
L-au dus pe vârful templului din Ierusalim și l-au întrebat ce crede despre Iisus. Sfântul Apostol a mărturisit că Hristos este Mesia, un răspuns care nu a fost pe placul fariseilor. Înfuriați, conducătorii evreilor l-a aruncat de pe acoperiș. Nu a murit pe loc, ci adunându-și puterea cea din urmă, s-a rugat Domnului pentru dușmanii săi în timp ce aceștia îl loveau cu pietre. Mucenicia Sfântului Iosif s-a petrecut în preajma anului 63.
Sfântul Apostol Iacob a compus o liturghie divină, care a stat la baza liturghiilor Sfântului Vasile cel Mare și Sfântului Ioan Gură de Aur. Biserica a păstrat o epistolă a Sfântului Iosif, una din cărțile Noului Testament. În aceasta, Sfântul Iosif sfătuiește: "Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie" (Iacob 1:19), și "Fiţi împlinitori ai Cuvântului, nu numai ascultători, înşelându-vă singuri" (Iacob 1:22).
22 octombrie: Sfinții Șapte Tineri din Efes
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu