28 octombrie: Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești

 Născut la finele secolului al XIII-lea, Sfântul Ierarh Iachint a studiat la școli prestioase din vremea sa, și și-a încheiat educația teologică la Constantinopol, unde, alături de Sfântul Grigorie Palama, a apărat învățătura ortodoxă a isihasmului. 


Grație calităților sale, a fost ales mitropolit de Vicina după decesul mitropolitului Chiril, în anul 1358. 


În această parte a țării, credința în Iisus Mântuitorul nostru fusese propăvăduită de Sfântul Apostol Andrei. În decursul serviciului său pastoral de la Vicina, Sfântul Iachint s-a îngrijit de eparhia sa, de preoți, călugări și credincioși, dar a trecut prin mari încercări din pricina invaziilor tătarilor.       

       

28 octombrie: Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești


Sfântul Ierarh Iachint a avut o viață sfântă, exemplară. Învățase rugăciunea din inimă de la Sfântul Grigorie Palama și și-a instruit călugării din eparhie cum să ajungă la stadiul de rugăciune permanentă. Voievodul Basarab I (1310 -1352) a auzit de sfințenia traiului său, însă existența unei autorități bisericești în Țara Românească recunoscută de Constantinopol nu a fost atestată de-a lungul domniei sale. Acest lucru a fost înfăptuit de Nicolae Alexandru (1352-1364), care a intervenit la patriarhatul din Constantinopol pentru a-l aduce pe mitropolitul Iachint de la Vicina la curtea domnească de la Argeș. 


În luna mai 1359, drept rezultat al binecuvântării Sfântului Patriarh Calist I al Constantinopolului (1350-1354, 1355-1363) și a insistenței lui Nicolae Alexandru, Sfântul Iachint a fost mutat în capitala de atunci a Țării Românești, Curtea de Argeș. În acest fel, în cadrul numeroaselor mitropolii ale patriarhiei Constantinopolului, locul Vicinei a fost luat de mitropolia Ungrovlahiei, care s-a îngrijit apoi și de credincioșii din Dobrogea. 


Mitropolitul Iachint a întărit voievodul și demnitarii lui în ortodoxie prin vorbă și faptă, având în vedere că aceștia erau ispitiți să-și schimbe credința prin primirea de la străini de beneficii lumești. 


Sfântul Iachint s-a ocupat, de asemeni, de organizarea bisericii din Țara Românească, de hirotonisirea de preoți ortodocși și de punerea în ordine a vieții monahale, fiind îndrăgit de oameni pentru bunătatea și generozitatea sa. Spre sfârșitul serviciului său pastoral, a venit în Țara Românească Sfântul Nicodim, care a întemeiat mănăstirile cu un trai cenobitic Vodita și Tismana. 


Primul mitropolit al Țării Românești s-a supus lui Hristos intreagă sa viață și a ajuns la o vârstă înaintată înainte de a-și da sufletul Domnului, în anul 1372.


A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română pe 9 iulie 2008. 


27 octombrie: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor


28 octombrie: Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești 28 octombrie: Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești Reviewed by Diana Popescu on octombrie 27, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.