6 octombrie: Sfântul Apostol Toma

 Sărbătorit pe 6 octombrie, Sfântul Apostol Toma s-a născut în orașul Pansada, din Galileea, și a fost pescar. Auzind veștile bune despre Iisus Hristos, a părăsit tot ce avea și L-a urmat. Apostolul Toma este inclus printre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului.


Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Apostol Toma nu a dat crezare spuselor altor ucenici despre Învierea lui Hristos. "Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede" (Ioan 20:25).    

                            

6 octombrie: Sfântul Apostol Toma

În a opta zi după Înviere, Domnul i-a apărut Apostolului Toma și i-a arătat rănile Lui. Apostolul a strigat, "Domnul meu şi Dumnezeul meu!" (Ioan 20:28). "Toma, fiind odată mai slab în credință decât ceilalți apostoli", spune Ioan Gură de Aur, "a trudit întru slava lui Dumnezeu mai brav, mai zelos și mai neobosit decât ei, astfel încât a mers să propăvăduiască aproape pe tot pământul, fără a se teme să proclame Cuvântul lui Dumnezeu popoarelor sălbatice". 


Potrivit tradiției bisericii, Sfântul Apostol Toma a fondat biserici creștine în Palestina, Etiopia, Mesopotamia, Partia și India. Propăvăduind Evanghelia, a câștigat o moarte de mucenic. Întrucât convertise soția și fiul prefectului orașului indian Meliapur, Sfântul Apostol a fost aruncat în temniță, a trecut prin torturi și, în cele din urmă, a fost străpuns cu cinci săbii și a plecat la Domnul. 


Parte a moaștelor Sfântului Apostol Toma sunt în India, Ungaria și pe muntele Athos. 


5 octombrie: Sfânta Muceniță Haritina


6 octombrie: Sfântul Apostol Toma 6 octombrie: Sfântul Apostol Toma Reviewed by Diana Popescu on octombrie 05, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.