20 noiembrie: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
Sfântul Cuvios Grigorie s-a născut în orașul Decapolis din Isauria, în secolul al VIII-lea. Din copilărie a iubit casa Domnului și slujbele bisericești. A citit constant și cu respect Sfânta Scriptură. Pentru a evita o căsătorie aranjată de părinții săi, a plecat de acasă și și-a petrecut intreaga viață ca un rătăcitor. A călătorit la Constantinopol, Roma, Corint, și a trăit o vreme ca ascet pe Olimp. Sfântul Grigorie a propăvăduit Cuvântul lui Dumnezeu pretutindeni, ortodocșilor care era persecutați, torturați și întemnițați de iconoclaști.
Prin străduințele și rugăciunile sale ascetice, Sfântul Grigorie a obținut darurile prorocirii și facerii de minuni. După înfrângerea patimilor și atingerea unei înălțimi a virtuții, i s-a îngăduit să audă îngerii cântând în lauda Sfintei Treimi. Sfântul Grigorie a părăsit mănăstirea Sfântului Mîna, din apropiere de Tesalonic, unde lucrase multă vreme, și a mers iarăși la Constantinopol, pentru a combate erezia iconoclastă. În capitală, o boală gravă i-a subminat sănătatea și s-a dus la Domnul în anul 816.
Sfântul Grigorie a fost înmormântat la o mănăstire din Constantinopol, și multe alte minuni s-au petrecut la mormântul său. Drept rezultat, călugări au recuperat sfintele lui moaște, și le-au păstrat cu evlavie în biserica în care oamenii le puteau venera.
În 1453, când Constantinopol a fost ocupat de turci, moaștele Sfântului Grigorie au fost purtate în regiunea Dunării de un demnitar turc. În 1489, Barbu Craiovescu, banul Țării Românești, a auzit de minunile făcute de sfintele moaște și, le-a cumpărat, cu o sumă considerabilă. Barbu Craiovescu a amplasat moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul în biserica Adormirea Maicii Domnului din Bistrița, pe care a fondat-o la Râmnicu Vâlcea, unde au rămas până în prezent.
O carte mică descrind minunile și vindecarile făcute de Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul în România a fost scrisă de stareața Olga Gologan, care a decedat în anul 1972.
19 noiembrie: Sfântul Proroc Avdie / Obadia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu