6 noiembrie: Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Arhiepiscopolul Constantinopolului
Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, Arhiepiscopolul Constantinopolului, a fost ales pe tronul patriarhal după moartea patriarhului Alexandru (+ 340), când erezia ariană căpătase noi puteri. Mulți dintre arieni au fost prezenți la Sinodul care a ales noul arhiepiscop al Constantinopolului. Ei s-au opus alegerii Sfântului Pavel, însă ortodocșii de la Sinod au fost majoritari.
Împăratul Constantius, conducând jumătatea răsăriteană a imperiului roman, era arian. Nu a fost la Constantinopol pentru desemnarea arhiepiscopului, așa că aceasta a avut loc fără consimțământul său. A strâns, apoi, un sinod care l-a considerat ilegal pe Sfântul Pavel în funcția sa, și împăratul l-a surghiunit din capitală. În locul său a fost numit ca patriarh Eusebie din Nicomedia, un eretic păcătos. Arhiepiscopul s-a retras la Roma, unde alți episcopi ortodocși fuseseră alungați de Eusebie.
Eusebie a condus biserica din Constantinopol mult timp. Când a murit, Sfântul Pavel s-a întors în oraș și a fost întâmpinat cu dragoste de credincioșii săi. Însă, Constantinus l-a exilat a doua oară pe Sfânt, iar acesta a revenit la Roma. Împăratul roman occidental, Constans, a scris o epistolă de ceartă lui Constantinus, pe care a trimis-o la Constantinopol, prin Sfântul arhiepiscop exilat. Amenințarea sa a avut efect, și Sfântul Pavel a fost reinstaurat pe tronul episcopal.
Curând, însă, piosul împărat Constans, un apărător vajnic al ortodoxiei, a fost ucis mișelește în decursul unei lovituri de palat. Sfântul Pavel a fost iarăși izgonit din Constantinopol, și, de această dată, trimis în surghiun în Armenia, în orașul Cucusus, unde a avut o moarte de mucenic.
Când arhiepiscopul celebra divina liturghie, arienii s-au năpustit asupra sa și l-au strangulat cu propriul sau omofor. Asta s-a petrecut în anul 350. În anul 381, Sfântul împărat Teodosie cel Mare a mutat solemn moaștele Sfântului Pavel de la Cucusus la Constantinopol. În 1326, moaștele Sfântului au fost transferate la Veneția.
Sfântul Atanasie cel Mare, un contemporan al Sfântului Pavel, a scris pe scurt despre exilurile sale, "Sfântul Pavel a fost trimis prima oară de la Constantinopol la Pontus, a două oară a fost fost pus în lanțuri de Constantinus și a fost închis la Sigara din Mesopotamia și, de acolo, mutat la Emesus, iar a patra oară dus la Cucusus, în sălbăticia Tauria".
Parte a craniului Sfântului se află la sfânta mănăstire Simonpetra de pe muntele Athos. Moaștele intacte ale Sfântului se găsesc în biserica romano-catolică Sfântul Gheorghe din Veneția.
5 noiembrie: Sfinții Mucenici Galaction și Epistimia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu