Mitul lui Anansi, păianjenul african
Anansi, păianjenul, este unul din cele mai populare creaturi pișichere din mitologia africană vestică. Pișicherii sunt personaje răutăcioase care, adeseori, se opun voinței zeilor, provocând unele nenorociri oamenilor. Aidoma altor mulți dintre aceștia, vicleanul Anansi își poate schimba aparența pentru a arăta ca un om, un iepure, o vulpe, sau alte animale.
Originar, africanii vestici l-au considerat pe Anansi creatorul lumii. Frecvent, el acționa ca un intermediar al oamenilor în relaționarea lor cu zeul cerului Nyame, și se presupunea că îl convinsese pe Nyame să dăruiască atât ploaia, cât și noaptea, ființelor umane. În cele mai multe mituri, Anansi este, totuși, un personaj șiret și ingenios, care-și face viața mai plăcută (sau mai dificilă pentru alții) înșelând oamenii, animalele și chiar zeii, folosindu-și de multe ori istețimea și cunoașterea gândirii victimelor sale pentru a le trage pe sfoară și a-și atinge țelurile.
Într-o poveste binecunoscută, Anansi îi cere lui Dumnezeu un știulete de porumb, promițând să-i dea în schimb 100 de servitori. El duce știuletele într-un sat și le spune oamenilor că este sacru. În timpul nopții, Anansi le dă știuletele de porumb găinilor pentru a-l mânca. A doua zi dimineața, Anansi îi acuză pe săteni că au furat știulete și, aceștia, de îndată, ii dau un obroc de porumb pentru a-i compensa pierderea.
Anansi întâlnește apoi, pe drum, un om, și-i dă porumbul în schimbul unei găini. Vizitează alt sat și le zice oamenilor de acolo că găina este sacră. În acea noapte, o omoară și, a doua zi dimineața le cere sătenilor înfricoșați să-i dea în loc zece oi. Mai târziu, Anansi dă oile pentru a primi un cadavru, pe care-l duce într-un al treilea sat, unde le spune oamenilor că acesta este fiul adormit al lui Dumnezeu. Atunci când, în următoarea dimineață, sătenii nu pot trezi cadavrul, Anansi le zice că l-au ucis pe fiul lui Dumnezeu. Le cere sătenilor terifiați să-i ofere în locul acestuia 100 de tineri frumoși, pe care-i duce lui Dumnezeu pentru a-și îndeplini partea din târg.
Există multe alte povești, mituri despre Anansi. Unele din ele au fost transmise în Indiile de Vest, America de Sud și America de Nord de sclavi africani, în secolele următoare. În unele zone din America de Nord, Anansi a devenit cunoscut ca Mătușa Nancy sau Miss Nancy în folclorul american african.
Simbolul păianjenului în miturile şi legendele lumii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu