19 decembrie: Sfântul Mucenic Bonifatie
Comemorat pe 19 decembrie, Sfântul Mucenic Bonifatie a fost sclavul și concubinul unei femei romane tinere și bogate, pe nume Aglaia. Amândoi, totuși, au avut mustrări de conștiință despre fapta lor păcătoasă. Domnul le-a dat posibilitatea de a-și șterge păcatul cu sângele lor și să-și încheie viața în penitență.
Aglaia a auzit că oricine ține moaștele sfinților mucenici în casă să și le venerează, primește un mare ajutor în câștigarea mântuirii. A aranjat pentru Bonifatie să meargă spre răsărit, unde avea loc o persecuție crudă împotriva creștinilor, și i-a cerut să-i aducă înapoi moaștele unor mucenici, care urmau să fie călăuzitorii și protectorii lor.
La plecare, Bonafatie a râs și a intrebat, "Doamna mea, dacă nu găsesc moaște și sufăr eu însumi pentru Hristos, ai accepta, cu respect, moaștele mele?"
Aglaia l-a certat, spunându-i că se se ducea într-o misiune sfântă, însă el nu a luat asta în serios. Bonifatie s-a gândit la cuvintele ei și, în decursul întregii călătorii, a crezut că nu era vrednic să atingă moaștele mucenicilor.
Ajuns la Tarsus, în Cicilia, Bonifatie și-a lăsat tovarășii la han și s-a îndreptat spre piața orașului, unde erau torturați creștini. Impresionat de chinurile lor groaznice și văzând fețele mucenicilor strălucitoare cu slava Domnului, Bonifatie s-a minunat de curajul lor. I-a îmbrățișat și le-a sărutat picioarele, cerându-le să se roage pentru a fi găsit vrednic să sufere împreună cu ei.
Judecătorul l-a întrebat pe Bonifatie cine era. El a răspuns, "Sunt creștin", și a refuzat să ofere sacrificii idolilor. A fost dezbrăcat și atârnat cu capul în jos, și bătut atât de tare încât carnea i-a căzut de pe corp, scoțându-i la iveală oasele. I s-au înfipt ace sub unghii și, în cele din urmă, i s-a turnat pe gât cositor topit, dar, prin puterea Domnului, a rămas nevătămat. Oamenii care au văzut acesta minune au exclamat, "Mare este Dumnezeul creștinilor". Apoi, au început să arunce cu pietre în judecători și au distrus templul păgân, răsturnându-i idolii.
În dimineața următoare, când lucrurile s-au liniștit întrucâtva, judecătorul a comandat ca mucenicii să fie aruncați într-un cazan cu smoală fierbinte, însă aceștia nu au pățit nimic. Un înger a venit din ceruri și i-a aparat pe când pășeau în cazan. Smoala s-a umflat și s-a vărsat din cazan, împroscând și arzând schingiuitorii. Sfântul Mucenic Bonifatie a fost condamnat să fie decapitat cu sabia. Din rănile sale a curs un sânge ca un lichid lăptos. După ce au fost martori ai acestor minuni, circa 550 de oameni au crezut în Hristos.
Tovarășii Sfântului Bonifatie l-au așteptat două zile la han, dar în van, așa că au început să-l caute, crezând că se îmbătase pe undeva. În cele din urmă, au întâlnit un om care văzuse moartea mucenicilor. Omul i-a condus, de asemeni, la locul unde se afla capul Sfântului. Tovarășii săi au plâns și i-au cerut iertare pentru gândurile necurate despre el. După ce au răscumpărat moaștele, le-au dus înapoi la Roma.
În ajunul sosirii lor acolo, un înger i-a apărut lui Aglaia în somn și i-a spus să se pregătească să-l primească pe fostul ei sclav. Aglaia a chemat clerul și a întâmpinat moaștele cu mare respect. Apoi, a clădit o biserică pe locul mormântului Sfântului Bonifatie și a dedicat-o Sfântului mucenic. Moaștele sale au fost slăvite de numeroase minuni.
După ce și-a împărțit întreaga avere săracilor, Aglaia s-a retras într-o mănăstire, unde și-a petrecut 15 ani în pocăință, după aceea adormind întru Domnul. A fost îngropată lângă Sfântul Bonifatie.
Oamenii se roagă Sfântului Bonifatie pentru scăparea de patima beției.
18 decembrie: Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu