24 decembrie: Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia

 Comemorată pe 24 decembrie, Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia a fost romană prin naștere. A trăit la Alexandria, unde tatăl sau, Filip, fusese trimis de împăratul Commodus (180-192) pentru a fi prefect al Egiptului. Eugenia a primit o educație aleasă și a fost remarcată pentru frumusețea ei și buna sa dispoziție. Mulți tineri iluștri au căutat să obțină mâna sa, însă această nu a vrut să se mărite cu nici unul, întrucât era hotărâtă să-și păstreze fecioria. 


Providențial, a ajuns să se familiarizeze cu Epistolele Sfântului Pavel. Și-a dorit din tot sufletul să devină creștină, dar a ținut această năzuință în secret față de părinții ei. În acea vreme, creștinii erau alungați din Alexandria din porunca împăratului. Dorind să învețe mai multe despre învățăturile creștine, a cerut să viziteze una din proprietățile familiei din afara orașului, pretinzând că voia să se bucure de atmosfera de la țară. A plecat în compania a doi servitori, Protie și Hiacint, îmbrăcată în haine bărbătești. Ea și tovarășii săi au primit botezul la o mănăstire, de la episcopul Ilie (14 iulie), care aflase despre aceasta într-o viziune. A binecuvântat-o să urmărească ascetismul la mănăstire, deghizată ca și călugărul Eugen.   

                                                                                   

24 decembrie: Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia

Prin lucrările sale ascetice, Sfânta Eugenia a primit darul vindecării. O tânără femeie bogată, numită Melantia, a venit la ea pentru ajutor. Văzându-l pe "Eugen", această femeie a fost străbătută de o patimă necurată și, când a fost respinsă, a acuzat-o pe Sfântă că încercase să o violeze. Sfânta Eugenia a venit la judecată în fața prefectului Egiptului (tatăl său) și a fost silită să-și dea de gol secretul. Părinții și frații ei s-au bucurat să găsească pe cea care le lipsise îndelung. 


După o vreme, au acceptat cu toții sfântul botez. Însă, Filip, după ce a fost denunțat de păgâni, a fost înlăturat din postul său. Noul prefect, temându-se de mânia oamenilor, nu a îndrăznit să-l execute pe față pe Filip, și a trimis asasini să-i curme viața. Aceștia l-au rănit pe când se ruga, și a murit trei zile mai târziu. 


Sfânta Claudia, mama Eugeniei,  s-a dus la Roma cu fiii, fiicele și servitorii ei. Acolo, Sfânta Eugenia și-a continuat traiul monahal și a dus multe tinere la Hristos. Sfânta Claudia a construit un adăpost pentru rătăcitori și a ajutat săracii. După mai mulți ani pașnici, împăratul Gallienus (260-268) a interzis persecuția contra creștinilor și mulți dintre ei și-au găsit refugiul la Sfintele Claudia și Eugenia. 


Vasilisa, o fată orfană de descendență imperială, au auzit despre creștini și Sfânta Eugenia.  Ea și-a trimis la aceasta o servitoare de încredere, cerându-i acesteia să-i scrie o scrisoare în care să-i explice învățăturile creștine. Sfânta Eugenia și-a trimis servitorii, Protie și Hiacint, care au îndrumat-o pe Vasila, iar ea a acceptat sfântul botez.


Servitoarea lui Vasilisa i-a spus logodnicului ei, Pompei, că această devenise creștină. Pompei s-a plâns, apoi, împăratului de creștinii care propăvăduiau celibatul și denunțau idolatrii. Vasilisa a refuzat să se mărite cu Pompei, așa că el a omorât-o cu o sabie. 


Sfinții Protie și Hiacint au fost târâți într-un templu pentru a fi siliți să aducă sacrificii idolilor dar, chiar atunci când au intrat în el, idolii au căzut și s-au fărâmat în bucăți. Sfinții mucenici Protie și Hiacint au fost decapitați. De asemeni, Sfânta Eugenia a fost dusă la templul zeiței Diana cu forța, însă, nici nu a apucat să între în acesta, și templul păgân s-a ruinat cu tot cu idoli. 


Sfânta muceniță a fost aruncată în Tibru cu o piatră legată de gât, însă piatra s-a dezlegat și ea a rămas nevătămată. Totodată, Sfânta nu a fost atinsă de foc. A fost aruncată într-o groapă, unde a stat 10 zile. În acest timp, i-a apărut Însuși Mântuitorul și i-a spus că va intra în Împărăția Cerească în ziua în care se născuse. 


În acea zi, călăul a ucis-o cu sabia. După moartea sa, Sfânta Eugenia i-a apărut mamei sale pentru a o vesti de adormirea sa întru Domnul. 


23 decembrie: Sfinții 10 mucenici din Creta


24 decembrie: Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia 24 decembrie: Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia Reviewed by Diana Popescu on decembrie 24, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.