29 decembrie: Sfinții 14.000 de Prunci uciși din porunca lui Irod
Comemorați pe 29 decembrie, 14.000 de Sfinți Prunci au fost omorâți de regele Irod la Betleem. Când a venit timpul incarnării Fiului lui Dumnezeu și a Nașterii Sale din Sfânta Fecioară Maria, Magii de la Răsărit au văzut o nouă stea în ceruri, prevestind Nașterea Împăratului Cerurilor. Ei au călătorit imediat spre Ierusalim pentru a venera Pruncul, iar steaua le-a arătat calea.
După ce s-au închinat Pruncului divin, nu s-au întors la Ierusalim, la Irod, așa cum le poruncise el, fiind avertizați de Dumnezeu într-un vis, și s-a întors în țara lor pe un alt drum. În cele din urmă, Irod și-a dat seama că planul său de a găsi Pruncul eșuase, și a ordonat ca toți copiii masculini sub doi ani de la Betleem și din împrejurimile sale să fie uciși. Credea că Pruncul ceresc, pe care-l considera rivalul lui, se va afla printre copiii omorâți.
Pruncii uciși au devenit astfel primii mucenici pentru Hristos. Mânia lui Iuda s-a îndreptat și asupra lui Simeon primitorul de Dumnezeu (3 februarie), care declarase înaintea tuturor celor din templu că se născuse Mesia. Când Sfântul a murit, Irod nu și-a dat permisiunea ca acesta să fie înmormântat cum se cuvenea. Din porunca regelui Irod, Sfântul Simeon a fost ps într-un sac și preotul Zaharia a fost și el omorât. Zaharia a fost dat pieirii la Ierusalim între templu și altar (Matei 23:35), pentru că nu vrut să spună unde se afla fiul lui, Ioan, viitorul Botezător al Domnului Iisus Hristos.
Furia lui Dumnezeu a pogorât asupra lui Irod: o afecțiune oribilă l-a lovit și a murit mâncat de iermi pe când era încă în viață. Înaintea morții sale, regele nelegiuit a ucis înaltul preot și scribii evreilor și, de asemeni, pe fratele său, sora sa și soțul ei, pe propria sa soție, trei din fiii lui și 70 de oameni înțelepți care erau membrii sanhedrinului. A inițiat această baie de sânge astfel încât ziua morții sale să nu fie una de bucurie, ci una de întristare.
Biserica creștină a proclamat pe bună dreptate acești copii omorâți ca fiind Sfinți, întrucât au murit la o vârstă inocentă și au fost primii mucenici ai creștinismului. Ei nu fuseseră botezați în apă, dar au fost botezați în sângele muceniciei lor.
Moaștele (cel puțin unele) ale Sfinților Prunci se găsesc la Ierusalim, în biserica Sfântului Iacob, ruda Domnului, care a fost construită de împăratul Iustin. Cele mai multe moaște sunt la patriarhatul Constantinopolului. Părți ale sfintelor moaște se află la mănăstirea Pantokrator de pe muntele Athos.
28 decembrie: Sfinții 20.000 de Mucenici din Nicomidia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu