Mitul lui Anat, zeița dragostei și războiului cananeanilor

 Anat a fost una din zeitățile de frunte ale canaenilor, un popor di Siria și Palestina din Orientul Apropiat antic. O zeiță dragostei, fertilității și războiului, a fost sora și soția zeului Baal. Anat a fost cunoscută ca o zeiță războinică, venerată ca regină a cerurilor și o zeiță mama. În artă apare frecvent că o tânăra purtând un coif și înarmată cu un scut, un topor și o suliță. 


Mituri cananeane o înfățișează pe Anat ca o luptătoare aprigă și nemiloasă, care a distrus dușmanii lui Baal. Potrivit unei legende, Baal a fost adus în lumea subpământeană și omorât de Mot, zeul morții. Mânioasă, Anat a coborât în tărâmul subpamantean și l-a ucis pe Mot, sfâșiindu-i trupul în bucăți pe care le-a risipit peste pământ. Eforturile ei l-au readus la viață pe Baal, și cei doi au părăsit lumea subterană.    

                                                                           

Mitul lui Anat, zeița dragostei și războiului cananeanilor

Anat a devenit zeița favorită a faimosului faraon Ramses al II-lea din cauza naturii sale războinice și a rolului său de protectoare în bătălii. Variate mituri străvechi au venerat zeițe similare, inclusiv semitica Astarte, sumeriana Inanna, și babiloniana Ishtar. Echivalenta lui Anat în mitologia grecească a fost zeița Atena. 


Femeia Zeiță și Femeia Războinică


Mitul lui Anat, zeița dragostei și războiului cananeanilor Mitul lui Anat, zeița dragostei și războiului cananeanilor Reviewed by Diana Popescu on decembrie 08, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.