Mitul despre Afrodita, zeița dragostei și frumuseții

 Zeița greacă Afrodita (Aphrodites), una din cele 12 zeități olimpiane, a fost asociată cu dragostea, frumusețea și fertilitatea. Miturile despre Afrodita originează, probabil, din Asia vestică și au ajuns în Grecia prin insula Cipru. Mai târziu, romanii au încorporat-o în panteonul lor, și au renumit-o Venus.


Mituri majore despre Afrodita


Potrivit unui mit, Afrodita s-a născut când titanul Cronos a tăiat organele reproducătoare ale tatălui ei, Uranus, și le-a aruncat în mare. Afrodita s-a ivit din spuma mării (numele său provenind din "aphros", cuvântul grecesc pentru "spumă") care se adunase la suprafața apei. Unele surse sugerează că a fost adusă  la mal în Cipru, un centru important al venerării sale.  

                                

Mitul despre Afrodita, zeița dragostei și frumuseții

Conexiunea Afroditei cu dragostea este o reflectare a numeroaselor sale povești din viața sa amoroasă. A fost căsătorită cu Vulcan, zeul șchiop al fierăriei. Totuși, frecventele sale relații erotice și copii făcuți cu alți zei (precum Ares, Hermes, Poseidon, Dionysus) l-au maniat pe soțul său. După ce a aflat de aventura Afroditei cu Ares, Hefaistos (Hephaestus) a creat o plasă fină din metal pentru a-i prinde pe cei doi iubiți în pat. Când soțul, indignat, i-a chemat pe ceilalți zei pentru a vedea perechea păcătoasă, cei mai mulți au râs de el. Printre numeroșii copii ai Afroditei au fost Deiunos (Teroarea) și Phobos (Frica), avându-i ca tată pe Ares și Eryx, fiul lui Poseidon. 


Rolul Afroditei, ca zeiță a frumuseții, a fost unul din factorii care au dus la izbucnirea războiului troian. Zeus l-a silit pe prințul troian Paris să hotărască care din cele trei zeițe, Hera, Atena și Afrodita, era cea mai frumoasă din lume. Fiecare zeiță a încercat să-l mituiască cu daruri generoase, iar Afrodita s-a oferit să îi dea cea mai frumoasă femeie de pe pământ. Paris a declarat-o pe Afrodita ca cea mai încântătoare zeiță, și ea l-a ajutat să câștige dragostea Elenei, soția regelui Menelau al Spartei. Paris a luat-o pe Elena la Troia, iar grecii au încercat să o recupereze, pornind războiul troian. 


Afrodita a continuat să influențeze evenimente din decursul celor zece ani din războiul din Troia. În diferite stadii ale conflictului, i-a sprijinit pe ostașii troieni, îndeosebi pe Paris. Între timp, Hera și Atena, ofensate încă de de alegerea lui Paris, au venit în ajutorul grecilor. Afrodita a fost strâns apropiată de troieni din cauza viteazului ei fiu, Enea. Nașterea lui rezultase din relația ei amoroasă cu troianul Anchises. 


Afrodita în literatură și arta plastică


Afrodita apare în opere ale multor scriitori antici. Legenda nașterii sale este povestită în "Teogonia" lui Hesiod. Afrodita și fiul ei, Enea, sunt personaje principale în epopeea lui Virgiliu, "Eneida". Euripide a inclus povestea judecății lui Paris în a sa lucrare "Troienele", iar Homer a descris rolul zeiței în războiul troian în "Iliada". 


Mitul lui Adonis | Legende grecești ale dragostei


Mitul despre Afrodita, zeița dragostei și frumuseții Mitul despre Afrodita, zeița dragostei și frumuseții Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 07, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.