9 aprilie: Sfântul Cuvios Vadim
Comemorat pe 9 aprilie, Sfântul Cuvios Vadim s-a născut în secolul al IV-lea, în orașul persan Bithlapata, descinzand dintr-o familie bogată și ilustră. Sfântul și-a dat toată averea săracilor și s-a retras în sălbăticie, unde a întemeiat o mănăstire. Mergea pe munte pentru a se ruga în singurătate și, odată, i s-a permis să vadă Slava lui Dumnezeu.
În această perioadă, împăratul persan Sapor (310-381) a început să persecute creștinii. A pus să fie arestați Sfântul Vadim și cei șapte ucenici ai săi, și să fie torturați în închisoare pentru a renunța la Hristos și a venera soarele și focul. Însă, Sfântul Vadim și ucenicii săi și-au menținut cu fermitate credința creștină. Mărturisitorii au stat patru luni în temniță. În tot acest timp, Sfântul a fost conducătorul spiritual și sprijinitorul creștinilor din Persia.
Unul dintre apropiații împăratului Sapor, Nirsanes, a fost creștin și a fost întemnițat pentru asta. El nu a rezistat torturii și l-a negat pe Hristos, promițând să îndeplinească orice îi cerea împăratul. Sapor a cerut ca Nirsanes să taie capul Sfântului Vadim, făgăduindu-i-se grațierea și mari recompense. Nirsanes nu a fost în stare să-și înfrângă frica față de noi chinuri, și a fost de acord să urmeze calea trădării pe care umblase Iuda.
Când Sfântul Vadim a fost adus la el, acesta a luat sabia și a îndreptat-o către Vadim dar, învins de propria conștiință, a tremurat și a înlemnit. Sfântul i-a spus, "Păcătoșenia ta ajuns până acolo, Nirsanes, încât nu numai că renunți la Dumnezeu, ci îi omori și servitorii? Vai de tine, cel blestemat! Ce vei face în ziua în care vei sta înaintea Tronului Înfricoșător al Judecății? Ce răspuns îi vei da lui Dumnezeu? Eu sunt pregătit să mor pentru Hristos, dar nu vreau să primesc moartea din mâinile tale".
8 aprilie: Sfântul Ierarh Celestin, Episcopul Romei
Nirsanes a dat să lovească cu sabia, dar mâinile i-au tremurat și nu a putut să-l decapiteze pe Sfânt, iar veneratorii focului i-au zis că este laș. Sfântul mucenic Vadim a rămas nemișcat, indurând multe lovituri groaznice de sabie, până când ucigașul a reușit să-i taie capul.
Pedeapsa dreaptă pentru fărădelegile sale nu a întârziat multă vreme. Chinuit de conștiința sa, Nirsanes s-a sinucis, aruncându-se inntr-o sabie. După moartea împăratului Sapor, cei șapte ucenici și Sfântului Vadim au fost eliberați din închisoare.
9 aprilie: Sfântul Mucenic Eupsihie

Niciun comentariu: