Biografia împăratului Augustus | Viața și realizările

 Ca prim împărat roman (deși nu a pretins niciodată acest titlu pentru el), Augustus a condus transformarea Romei din republică în imperiu în decursul anilor timpurii de după asasinarea unchiului și tatălui său adoptiv, Iulius Cezar. 


A combinat cu istețime puterea militară, clădirea de instituții și introducerea de legi pentru a deveni singurul conducător al Romei, punând fundația unei "păci romane" (pax romana) de 200 de ani și a unui imperiu care a durat, în forme diverse, aproape 1.500 de ani. 


Nașterea și moștenirea lui Augustus


Dintre multele nume, inclusiv onorifice ale lui Augustus, istoricii au favorizat trei pentru fiecare fază diferită din viața împăratului. De la nașterea sa, în anul 63 î.Hr., a fost Octavius. După adoptarea sa, anunțată în anul 44 î.Hr., a fost numit Octavian. Iar, începând cu anul 26 î.Hr., senatul roman i-a conferit numele de Augustus, "cel august ori înălțat". S-a născut Gaius Octavius Thurinus, la Velletri, la 32 de kilometri de Roma. Tatăl său a fost senator și guvernator în republica romană. Mama lui, Atai, a fost nepoata lui Cezar, și tânărul Octavian a fost crescut în parte de bunica sa, Iulia Caesaris, sora lui Cezar.

  

Biografia împăratului Augustus | Viața și realizările

Octavian a îmbrăcată toga, însemnul roman al bărbăției, la vârsta de 16 ani, și a început să-și asume responsabilități prin conexiunile familiei sale. În anul 47 î.Hr., a mers în Hispania (Spania modernă) pentru a lupta alături de Cezar. A trecut printr-un naufragiu pe drum, și a trebuit să traverseze teritoriul dușman pentru a ajunge la unchiul său, un fapt care l-a impresionat îndeajuns pe Cezar pentru a-l numi moștenitorul și succesorul său. 


Augustus: Calea către putere


Octavian, în vârstă de 17 ani, era la Apollonia (Albania de astăzi) când a aflat veștile despre moartea lui Cezar  și moștenirea sa. Aliații conducătorului mort, incluzând numeroși din senat, s-au adunat în jurul lui Octavian împotriva puternicului său rival, Marc Antoniu. Dar, după ce trupele lui Octavian au înfrânt armata lui Antoniu în nordul Italiei, viitorul împărat a refuzat să-l urmărească pe Antoniu, preferând o alianță nu tocmai ușoară cu rivalul lui. 


În anul 43 î.Hr., Octavian, Antoniu și Marcus Aemilus Lepidus au stabilit al doilea triumvirat, o înțelegere de divizare a puterii care a împărțit teritoriile Romei între ei, Antoniu obținând estul, Lepidus, Africa, și Octavian, vestul. În 41 î.Hr., Antoniu a început o alianță amoroasă și politică cu Cleopatra, regina Egiptului, ce a continuat chiar și după ce un decret senatorial l-a silit să se căsătorească cu sora lui Octavian, Octavia Minor. Lepidus a rămas un personaj minor până ce, în cele din urmă, Octavian l-a eliminat din triumvirat după reînnoirea acestuia în anul 37  î.Hr. 


Aventura amoroasă a lui Antoniu cu Cleopatra a mers mai departe și, în 32 î.Hr., a divorțat de Octavia. Drept răzbunare, Octavian a declarat război Cleopatrei. Un an mai târziu, în bătălia năvală de la Actium, flota lui Octavian, comandată de amiralul Agrippa, a încolțit și a învins corăbiile lui Antoniu. Navele Cleopatrei s-au grăbit să le vină în ajutor, și, în final, cei doi iubiți abia au scăpat cu viață. S-au întors în Egipt și s-au sinucis, lăsându-l pe Octavian ca lider incontestabil al Romei. 


Biografia lui Marc Antoniu | Viața și realizările


Augustus împăratul


Istoricii datează începutul împărăției lui Octavian fie în 31 î.Hr. (victoria de la Actium), fie în 27 î.Hr., când i s-a acordat numele de Augustus. În acest interval de patru ani, Octavian și-a întărit conducerea de pe fronturi multiple. Averea capturată a Cleopatrei i-a permis să-și plătească soldații, asigurându-i loialitatea lor. Pentru a îmbuna senatul Romei și clasele conducătoare, a aprobat legea înapoierii (cel puțin la suprafață) la tradițiile republicii romane. Și, pentru a-și aduce oamenii de partea lui, a lucrat la îmbunătățirea și infrumuțesarea orașului Romei. 


De-a lungul domniei sale de 40 de ani, Augustus aproape că a dublat mărimea imperiului, adăugându-i teritorii din Europa și Asia Mică, și întărind alianțe care i-au dat conducerea efectivă din Britania până în India. Și-a petrecut mult timp în afara Romei, consolidand puterea din provincii și instituind un sistem de recensăminte și taxare care a asigurat imperiului o viitoare prosperitate. A extins rețeaua romană de drumuri, a fondat garda pretoriană și serviciul poștal roman, și a refăcut Roma prin mari reforme și măsuri practice, înființând chiar și departamente de poliție și pompieri. 


Familia și succesiunea lui Augustus


Augustus s-a căsătorit de trei ori, deși prima lui căsătorie, cu nepoata lui Marc Antoniu, Claudia Pulchra, nu a fost pusă în aplicare. A doua lui soție, Scribonia, i-a dăruit unicul copil, Iulia. A divorțat în anul 39 î.Hr., pentru a se însura cu Livia Drusilla, care avea deja doi fii, Tiberius și Drusus, cu primul ei soț, aliatl lui Marc Antoniu, Tiberius Claudius Nero. Arborele familiei a devenit și mai complicat după ce fiul vitreg al lui Augustus, Tiberius, s-a căsătorit cu fiica sa, și, apoi, Augustus l-a adoptat ca fiu și succesor pe Tiberius în anul 4 d.Hr. 


Augustus a murit în anul 14 d.Hr., cu imperiul său stabil și în pace. Ultimile lui vorbe adresate supușilor săi au fost, "Am găsit Roma din lut. V-o las vouă din marmură". Însă, prietenii care au rămas cu el în timpul ascensiunii sale, au zis că a adăugat, "Mi-am jucat bine rolul? Atunci aplaudați-mă la ieșirea de pe scenă!" 


Biografia lui Iulius Cezar | Viața și realizările


Biografia împăratului Augustus | Viața și realizările Biografia împăratului Augustus | Viața și realizările Reviewed by Diana Popescu on aprilie 17, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.